Boek
Nederlands

Feeëngeheimen

Philippe Lechermeier (auteur), Aurélia Fronty (illustrator), Ed Franck (bewerker)
Als je meer wilt weten over toveren, lees dan over Filomeentje Buitenbeentje met haar droommachine, feee͏̈nparfums of bedenk zelf een nieuwe taal. Speelse poe͏̈tische teksten met paginagrote fantasierijke kleurenillustraties en doetips. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Feeën
Titel
Feeëngeheimen
Auteur
Philippe Lechermeier
Illustrator
Aurélia Fronty
Bewerker
Ed Franck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Fil de fée
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2013
89 p. : ill.
ISBN
9789059084858 (hardback)

Besprekingen

In een beschouwing van het werk van Rébecca Dautremer (De Leeswelp 9, 2012) besprak ik Het grote boek van vergeten prinsessen (2006), dat Dautremer maakte met Philippe Lechermeier. Lechermeier lijkt met Feeëngeheimen een zusterboek te hebben afgeleverd, ditmaal in samenwerking met de Franse illustratrice Aurélia Fronty. Het boek werd in 2009 in Frankrijk uitgegeven en is door Ed Franck bewerkt voor het Nederlandse taalgebied. ‘Bewerkt’ klinkt als een wat groot woord, omdat het gaat om een vertaling en niet zozeer om wezenlijke veranderingen in het verhaal, maar ondanks dat verdient Franck absoluut credits voor zijn werk: het boek zit vol alliteraties, gedichtjes en naamgrapjes, en het vertalen kan aldus geen eenvoudige klus zijn geweest.
Al bladerend dringen de vergelijkingen met Het grote boek van vergeten prinsessen zich op: hetzelfde formaat, beide een dame op het omslag en gelijkaardig uitgevoerd in overwegend één kleur: rood voor het prinsessenboe…Lees verder
Mensen denken dat je toverkunsten alleen kunt leren uit stoffige boeken vol formules. Maar magie zit vlak onder je neus. Het enige wat je hoeft te doen, is echt kijken en speuren. Dan vind je Filomeentje Buitenbeentje met haar droommachine, zie je hoe Zoe Zwaenepoel nachtmerries (een donker ingedeukt balletje) onder hoofdkussens schuift, ontdek je het geheim van de familie Warboel of bedenk je samen een nieuwe taal. Prachtig vormgegeven poëtisch voorleesboek (groot formaat) waarin fantasie, dromen en de onbevangen blik van kinderen aan elkaar geregen worden. Bij de korte verhalen staan tips om het toveren zelf uit te proberen. De Franse auteur schreef eerder 'Het boek over vergeten prinsessen' (2006) en 'Geheime geschriften van Klein Duimpje'* (2010). Naast het speelse gebruik van taal (bewerking Ed Franck) verrijken de paginagrote illustraties het geheel: in verf en inkt, vol kleur, detail en verfijning zijn de prenten oorspronkelijk en niet té mooi, wat ze des te aantrekkelijker ma…Lees verder

Feeëngeheimen

Om echte magie en tovenarij te kunnen ontdekken moet je goed kijken, want het zit allemaal vlak onder je neus. Tenminste, dat beweert de fee in dit kleurrijke voorleesboek. De meeste personages hebben een bijzonder talent: Filomeentje Buitenbeentje heeft de eerste droommachine uitgevonden, Janneman is een van de laatste maanvissers, Kiki Kakel kan elke dierentaal spreken (zelfs de vreemdste en de moeilijkste), Viola Vlieghe kan van gedaante veranderen, ... In het boek vind je trouwens het volledige recept om eens in iets of iemand anders te veranderen en er van top tot teen totaal anders uit te zien (en hoe dwazer, hoe beter). Of wil je een keertje onzichtbaar worden? Of weten hoe je een nieuwe taal kan bedenken? Je verneemt het allemaal en nog veel meer in dit werk van Philippe Lechermeier. Ed Franck zorgde voor de knappe bewerking en Aurélia Fronty leverde de sprookjesachtige illustraties. De fantasievolle weetjes bieden ook een kans om te filosoferen met kinderen.