Boek
Nederlands

De grote wedstrijd vrouwen sjouwen

Rindert Kromhout (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
De grote wedstrijd vrouwen sjouwen
×
De grote wedstrijd vrouwen sjouwen De grote wedstrijd vrouwen sjouwen

De grote wedstrijd vrouwen sjouwen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De ouders van Fleur en die van Jaap doen mee aan een wedstrijd. De mannen moeten de vrouwen sjouwen. Allemaal leren ze daar iets bijzonders van. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Familie
Extra onderwerp
humor, Gezin, Wedstrijden, verhalen
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
De grote wedstrijd vrouwen sjouwen
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
59 p. : ill.
ISBN
90-276-4447-0

Besprekingen

In een wedstrijd vrouwen sjouwen moeten 15 mannen en vrouwen modderpoelen, distelvelden, braamstruiken en donkere bossen doorkruisen. Het paar dat als eerste over de eindstreep komt, heeft gewonnen, maar je krijgt extra punten als de vrouw die je draagt heel dik is, vandaar dat veel dikke vrouwen door kleine mannetjes worden gedragen. Er zijn drie subplots: Jaap gebruikt de wedstrijd om zijn gescheiden ouders eindelijk eens met elkaar te laten praten; de rotverwende Fleur wil de hoofdprijs en jut haar ouders verschrikkelijk op; een dwerg en zijn vrouw zijn vooral heel erg lief voor elkaar. Hoewel de moraal er nogal dik bovenop ligt (valsspelers en bruten vallen af, de ouders van Fleur komen tot het inzicht dat ze hun dochter niet altijd haar zin mogen geven en de ouders van Jaap vinden elkaar nog best aardig), is het wel een zeer positief verhaal voor kinderen en het feit dat mannen met dikke vrouwen lopen te zeulen zorgt voor een komische noot. Het wedstrijdelement is zeer herkenbaar…Lees verder
Vijftien mannen en vrouwen nemen deel aan een soort sjouw- steeple-chase. Zo ook de ouders van het verwende nest Fleur en de gescheiden vader en moeder van Jaap. Beide stellen doen een ontdekking over hun gezin: je moet je kind iets kunnen weigeren en de ouders van Jaap winnen met de wedstrijd hun huwelijk terug. De reeks Bizonboeken is geschreven voor kinderen die een snelle leesontwikkeling doorlopen en daardoor ook een meer dan gemiddeld AVI-niveau hebben in de onderbouw van de basisschool. Dit wat gezochte verhaal is voorzien van beweeglijke, schetsmatige zwartwitillustraties door een eerdere Penseelwinnaar die de hilarische taferelen bij zo'n wedstrijd verbeeldt. De tekst staat in een kader; een enkele tekening springt juist uit dat kader. Voor goede lezers in groep 3 is het boek fijn om aan te kluiven en voor medio groep 4 ligt het op het dan te verwachten niveau.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties