Boek
Nederlands

Ellie en Nellie in gevaar

Rindert Kromhout (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
+1
Ellie en Nellie in gevaar
×
Ellie en Nellie in gevaar Ellie en Nellie in gevaar
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ellie en Nellie waren vroeger grote pestkoppen. Nu zijn ze braaf, maar krijgen toch van alles de schuld. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Tweelingen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Ellie en Nellie in gevaar / Rindert Kromhout ; tek. van Annemarie van Haeringen
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
57 p. : ill.
ISBN
90-276-4198-6

Besprekingen

In een nawoord legt de auteur uit hoe hij dit boek schreef op verzoek. Zijn lezers wilden wel eens weten hoe de tweeling zo gemeen geworden is. En ze verdienen dat te weten, zal Kromhout gedacht hebben, tenslotte bekroonden ze het eerste boekje, "Erge Ellie en nare Nellie", (1993) en nomineerden ze het vervolg, "De wraak van Ellie en Nellie" (1996). Met dit derde deeltje brengt Kromhout vooral zichzelf in gevaar. Het gegeven van de twee pestkoppen die zich noodgedwongen moeten bedwingen, zal veel kinderen wel aanspreken ("Wat is het erg om braaf te zijn. Wat zijn we zielig"). En dat ze zelf op onderzoek uitgaan als ze vals beschuldigd worden, belooft spanning. Maar de ontknoping doet Kromhout de das om. Die is te gezocht. De pesterijen en diefstallen blijken het werk van een volwassen tweeling die hun moeder en haar zus blijken te zijn. Die werden ooit door hun ouders van elkaar gescheiden omdat ze zo gemeen waren en nu ze elkaar na zoveel jaren terugzien, nemen ze wraak. De moeder va…Lees verder
Derde verhaal over de snoezig ogende, maar gemene tweeling die de kinderen in de buurt voortdurend dwarszit met pesten, schoppen, pikken, etc. Nadat ze in 'Erge Ellie en nare Nellie' tegen de lamp liepen en in 'De wraak van Ellie en Nellie' weer toesloegen, zijn ze in dit verhaal juist braaf, maar blijkbaar zijn er nu anderen die de buurt terroriseren. Omdat Ellie en Nellie van alles de schuld krijgen, gaan ze op zoek naar de echte daders. De auteur zet het extreme karakter van de tweeling, van supergemeen tot vleierig lief, ongenuanceerd neer. De lezertjes krijgen een antwoord op de vraag waarom deze kinderen zulke pestkoppen zijn. Het taalgebruik is helder en eigentijds en is afgestemd op kinderen die ca. een jaar leesonderwijs ontvangen hebben. Hoewel het verloop van het verhaal wat al te makkelijk in elkaar gezet is, is het een grappig, spannend en lekker brutaal geheel met veel vlotte dialogen. De toon is luchtig. Vlotte, aanstekelijke, zwartwitpentekeningen vullen de tekst aan.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter vanaf als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgescho…Lees verder op Wikipedia

Suggesties