Boek
Nederlands

Hens up !

Rindert Kromhout (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
Bart doet altijd heel stoer. Op zijn verjaardag wil hij dat iedereen doet wat hij wil. Maar dat lukt niet helemaal. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4
Titel
Hens up ! / Kromhout, Rindert ; tek. van Van Haeringen, Annemarie
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1989
56 p. : ill.
ISBN
90-276-1255-2

Besprekingen

Bart doet graag flink en stoer. Fantasie en werkelijkheid lopen voor hem echter nog wel eens door elkaar heen. Flink zijn is soms wel moeilijk. Op zijn verjaardag vindt hij dat iedereen moet doen wat hij wil, de zaak loopt dan echter uit de hand. Dit wordt heel invoelbaar beschreven in goed bij de beoogde leeftijdsgroep passend taalgebruik. Tekeningen en tekst vullen elkaar goed aan. Gebruik van hoofdletters, juiste interpunctie, vrije regelval, enkele drielettergrepige woorden. Op iedere pagina voorzien van grappige zwartwitviltstifttekeningen, waarop erg veel te zien is, zoals een speelgoedbeer en -vogel die je door het hele boek tegenkomt. Om de tekst staat een kader, dat gebruikt en doorbroken wordt door de tekeningen. De tekeningen in allerlei formaten geven het boek een levendig uiterlijk zonder de tekst onoverzichtelijk te maken. Gedrukt in een grote letter. Met een kleurige, aantrekkelijke omslag. Vanaf ca. 7 jaar.

Hens up!

Als Bart op zijn verjaardag vindt dat iedereen moet doen wat hij zegt, loopt het feestje al gauw uit de hand. Hij jaagt iedereen gewoon het huis uit. Wanneer hij weer helemaal zichzelf is en geen boef of jager meer, hebben de anderen niet zo dadelijk zin om weer naar huis te komen.
Hens up!’ is een leuke omnibus van vier eerder verschenen verhalen. Na ‘Hens up!’ lees je in ‘De Grote Wedstrijd Vrouwen Sjouwen’ over een wedstijd waarin relaties tussen gezinsleden wel heel erg onder druk komen te staan. ‘Rita Ramp’ gaat over een meisje dat zo vreselijk onhandig is dat ze alles stukmaakt. Ze wordt er doodongelukkig van en gaat weg van huis. Maar zo onhandig zijn komt wel van pas als je in een sloperij terechtkomt. ‘Oorlog op de achterbank’ gaat dan weer over een autoritje dat niet helemaal naar wens van de inzittenden verloopt.
De geestige, fantasierijke teksten bevatten heel wat herkenbare elementen zodat kinderen zich wel kunnen inleven, hoewel ze de situatie allicht zelf no…Lees verder

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties