Boek
Nederlands

Hup naar huis

Rindert Kromhout (auteur), Jan Jutte (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Wim komt uit school. Hij speelt met vriendjes. Dat vindt zijn moeder niet leuk. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1
Titel
Hup naar huis / Kromhout, Rindert ; tek. Jutte, Jan
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1992
23 p. : ill.
ISBN
90-276-2777-0

Besprekingen

Deze vier meermaals herdrukte eersteleesboeken van Rindert Kromhout verschenen oorspronkelijk in de reeks 'Ster' (AVI 1 tot 3) van Uitgeverij Zwijsen. Zwijsen biedt ze nu aan als onderdeel van de zevendelige 'Kromhout Box', met zeven boekjes voor beginnende lezers (de andere titels in de box zijn: In de weg uit de weg, Lui Lei Enzo, en het recente Een fiets voor twee). Alle boekjes werden geïllustreerd door Jan Jutte. Dat was oorspronkelijk ook al zo, behalve voor Bram en de veelvraat (oorspr. Georgien Overwater). De tekeningen in dat boekje volgen dan ook de huidige, hoekige en experimentelere stijl van Jan Jutte. Zijn oudere stijl in de andere drie boekjes is conventioneler, met fijnere lijnvoering en meer details. Voor alle boeken geldt dat de tekeningen grappig zijn en uitstekend interageren met de tekst.

Rindert Kromhout wordt er terecht voor geprezen dat hij het moeilijke genre van eersteleesboekjes een degelijke inhoud kan geven, met een gedra…Lees verder
Na school is Wim serieus van plan rechtstreeks naar huis te gaan, zoals zijn moeder gezegd heeft. Onderweg komt hij echter allerlei kinderen tegen waardoor hij te laat thuis is. Zijn moeder gelooft hem pas als deze kinderen komen vertellen wat Wim onderweg met hen heeft beleefd. Fijn, modern verhaaltje, vlot lopende zinnen geschreven in goed Nederlands. Spanning is duidelijk aanwezig, de beschreven situaties zijn herkenbaar, waardoor dit boekje beginnende lezers zal aanspreken. Er zijn geen hoofdletters gebruikt; wel leestekens. Fijne kwaliteit papier, mooi verzorgde kaft. De gekleurde (pen)tekeningen verfraaien het geheel en geven er een gezellig sfeertje aan. Te lezen na de maan-roos-vis serie, na 4 maanden leesonderwijs.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties