Boek
Nederlands

Moorddadig verleden

Robert Goddard (auteur)

Moorddadig verleden

Genre:
Een veertigjarige man probeert dramatische gebeurtenissen uit zijn jeugd te reconstrueren, wat leidt tot een herziening van zijn ideee͏̈n over zijn eigen familieleden.
Titel
Moorddadig verleden
Auteur
Robert Goddard
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Beyond recall
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2002
285 p.
ISBN
90-5501-944-5

Besprekingen

30 jaar na de moord op de schatrijke Joshua duikt iemand op die niet gelooft dat de man die toen terechtgesteld werd ook de moordenaar was. Het is diens zoon Nicky. Hij zoekt zijn jeugdvriend op, Chris Napier, met de dringende vraag om de onschuld van zijn vader te bewijzen. Even later pleegt Nicky zelfmoord en Chris wordt geplaagd door schuldgevoelens. Zijn zoektocht naar de waarheid is allesbehalve simpel, maar hoe meer personen hem dwarsbomen, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat zijn jeugdvriend gelijk had en hoe meer hij zijn eigen familie begint te wantrouwen. Zij zijn tenslotte de erfgenamen geworden van het fortuin van Joshua.

Het verhaal is spannend, met tal van onverwachte wendingen en bovendien zeer menselijk zodat we geen moeite hebben om met Chris mee te leven. De vertaling is soms stuntelig en dat al van bij de eerste zin: "De lucht is hier anders, zuiverder ik denk", zodat je al geneigd bent om het boek terzijde te leggen. Dat zou jammer zijn, want het is goede…Lees verder
Tijdens een huwelijksfeest op het landgoed van een welgestelde familie in Cornwall verhangt een zwerver zich in hun huis. Hij blijkt de zoon te zijn van een man die in de jaren vijftig werd opgehangen voor de moord op de steenrijke grondlegger van het familiefortuin. De verteller - als kind bevriend met alle betrokkenen - twijfelt eraan of destijds wel de werkelijke moordenaar werd veroordeeld tot de strop en start een onderzoek. Zelfs na meer dan dertig jaar leiden zijn bevindingen tot dramatische consequenties voor de families van zowel dader als slachtoffer. Een overdaad aan personages en aan onfrisse familiegeheimen (dit alles gekoppeld aan een steeds in de tijd verspringend verhaal) maakt het niet gemakkelijk om de draad te vatten van deze breedsprakige familiethriller. Maar wie dat eenmaal gelukt is, ontrafelt het kluwen gewillig mee, want de plot kent verrassende wendingen. Paperback, kleine druk.

Over Robert Goddard

Er zijn meerdere personen met de naam Robert Goddard:

  • Robert Goddard, schrijver, bekend van historische thrillers.
  • Robert Hutchings Goddard, uitvinder en onderzoeker, vooral bekend van zijn baanbrekend werk op het gebied van de ruimtevaart.
  • Robert John Goddard, Nederlands nationaalsocialistisch uitgever.