Boek
Nederlands

De gouden nar

Robin Hobb (auteur), Peter Cuijpers (vertaler)
Na de dood van zijn wolf probeert FitzChivalric in zijn rol als Tom Dassenkop, bediende van Heer Gouden, opnieuw te leren leven in de hofhouding.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De gouden nar
Auteur
Robin Hobb
Vertaler
Peter Cuijpers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The golden fool
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2010
576 p. : ill.
ISBN
9789022557617 (hardback)

Besprekingen

Nadat Fitz in De oproep van de Nar uit zijn zelfgekozen verbanningsoord is teruggekeerd om zijn zoon Plicht, de kroonprins, van de Bonten te redden, raakt hij in dit tweede deel van 'De Boeken van de Nar' tegen wil en dank weer betrokken bij de wederwaardigheden van zijn familie, en daarmee ook bij de ontwikkelingen in de Zes Hertogdommen. Zij die de Wijsheid hebben, worden nog steeds vervolgd, ondanks de inspanningen van Kettricken om daar een eind aan te maken. Een tijdbom onder het koningshuis, aangezien Plicht datzelfde talent heeft. Bovendien heeft Plicht, net als Fitz, het Vermogen en dat maakt Fitz de aangewezen leermeester, zeker omdat er geen anderen zijn die in dat talent zijn geoefend. Daarnaast is er het opgroeien van zijn pleegzoon Pé, zijn relatie met Chade, zijn oude leermeester die, ouder en vergeetachtiger, steeds meer moeite heeft de geheime touwtjes in de hertogdommen in handen te houden. Er is Netel, zijn dochter die ook over het Vermogen beschikt en haar sl…Lees verder
Het tweede deel van deze trilogie over FitzChivalric, de Zienersbastaard. Na de dood van zijn wolf probeert Fitz opnieuw te leren leven in de hofhouding van koningin Kettricken, daarbij gehinderd door vijanden en vrienden van allerlei pluimage en vooral door conflicten tussen liefde en plicht, een weerkerend thema van Hobb. Het verhaal begint traag, maar nadat het boek eenmaal op gang is geraakt, blijft het tempo er in. Het refereert zijdelings naar Hobbs Levende Schepen-trilogie. Goede vertaling. Dit boek voegt qua thematiek en plot in feite niets toe aan Hobbs eerdere werk, maar dat zal de liefhebbers niet deren. Vervolg op 'De oproep van de nar'*. Gebonden, kleine druk.

Over Robin Hobb

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Szymon Sokół

Margaret Astrid Lindholm Ogden (Oakland (Californië), 5 maart 1952), beter bekend onder de pseudoniemen Robin Hobb en Megan Lindholm, is een Amerikaanse schrijfster van high-fantasy- en sciencefiction-romans.

Sinds 1971 schrijft ze onder het pseudoniem Megan Lindholm; haar geboortenaam. Sinds 1995 schrijft ze tevens onder de androgyne naam Robin Hobb, hetgeen lijkt op hobbit en hobgoblin.

Ze is getrouwd met Fred Ogden en is moeder van drie volwassen kinderen en één jonger kind.

Biografie

Margaret Astrid Lindholm werd op 5 maart 1952 geboren in Oakland, Californië. Toen ze negen jaar oud was verhuisde ze naar Fairbanks, Alaska. De verhuizing was een schok voor haar geweest. Ze woonde met haar familie in een slecht geïsoleerd huis met veel gebreken.

Na haar middelbare school deed ze de studie communicatie aan de Universiteit van Denver in Colorado. Toen ze 18 jaar was trouwde ze, en verhuisde ze n…Lees verder op Wikipedia