Boek
Nederlands

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Rudolf Vrba (auteur)
+1
Ik ontsnapte uit Auschwitz
×
Ik ontsnapte uit Auschwitz Ik ontsnapte uit Auschwitz

Ik ontsnapte uit Auschwitz

De joods-Slowaakse auteur vertelt hoe hij er op 7 april 1944 samen met mede-kampgenoot Alfred Wetzler in slaagt als een van de zeer weinigen uit het concentratiekamp Auschwitz te ontsnappen.
Titel
Ik ontsnapte uit Auschwitz
Auteur
Rudolf Vrba
Uniforme titel
I cannot forgive
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I escaped from Auschwitz
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2014
404 p. : ill.
ISBN
9789021557625 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Dit boek bevat een getuigenis van een gevangene van het vernietigingskamp Auschwitz. Rudolf Vrba (1924-2006) werd in 1942 gearresteerd. Eerst wordt hij gedeporteerd naar het kamp Maidanek, vervolgens naar Auschwitz. In detail vertelt hij over zijn ervaringen in het kamp, dat hij 's morgens vroeg op 7 april 1944 kan ontvluchten. Die ontsnapping is op zich al een heel verhaal; je moet immers niet alleen buiten het kamp en een door de nazi's sterk bewaakte omgeving geraken, je moet ook het buitenland zien te bereiken. Dat lukt na een vermoeiende ? het kamp heeft hun gezondheid ondermijnd ? en riskante reis. Aan de buitenwereld wil Vrba samen met zijn kompaan en medevluchteling Alfred Wetzler zo snel mogelijk wereldkundig maken hoe het er in de kampen aan toegaat, en hoe Auschwitz een macabere oorlogsmachine is voor de complete uitroeiing van de Joden in de gaskamers.

Op 25 april doen de vluchtelingen verslag aan de vrije wereld. Aanvankelijk wordt het verslag het 'Vrba-Wetzler-r…Lees verder
Als de joodse Slowaak Rudolf Vrba er op 7 april 1944 samen met mede-kampgenoot Alfred Wetzler in slaagt als een van de zeer weinigen uit het concentratiekamp Auschwitz te ontsnappen, heeft hij er al een verblijf van enkele jaren opzitten. Na zijn arrestatie in 1942 wordt hij eerst naar Majdanek en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Een groot deel van dit boek gaat over die periode. Het is een minutieuze beschrijving van de verschrikkingen van het kampleven. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk. De lucide, bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter. Na zijn ontsnapping merkt Vrba hoe moeilijk het voor het menselijk verstand is om het idee van de massamoord van Auschwitz te verwerken. Er wordt aanvankelijk niets gedaan met zijn waarschuwing dat begonnen zal worden met de massavernietiging van de Hongaarse joden. Het rapport dat op basis van de informatie van Vrba en Wetzler wordt opge…Lees verder

Over Rudolf Vrba

Rudolf 'Rudi' Vrba, geboren als Walter Rosenberg (Topoľčany, 11 september 1924 - Vancouver, 27 maart 2006), was een universitair docent in de farmacologie aan de University of British Columbia.

In april 1944 ontsnapte hij samen met een vriend genaamd Alfréd Wetzler, als nummer twee en drie van slechts vijf Joden die dit gelukt is, uit het concentratiekamp Auschwitz waardoor hij in de belangstelling kwam.

Na hun ontsnapping gaven zij informatie over de massamoord in Auschwitz aan de geallieerden. Dit 32 pagina's tellende document, dat bekend werd als het Vrba-Wetzler-rapport, werd aan Joodse ambtenaren in Slowakije gedicteerd. Het document wordt beschouwd als een van de belangrijkste documenten van de 20ste eeuw, doordat het de eerste gedetailleerde en geloofwaardige informatie over het kamp was dat de geallieerden bereikte, alhoewel Witold Pilecki's rapport ruim een jaar eerder de geallieerden bereikte.

Vrba was van mening dat er veel meer …Lees verder op Wikipedia