Boek
Nederlands

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Sabine Dardenne (auteur), Marie-Thérèse Cuny (medewerker)
+1
Ik was twaalf en ik fietste naar school
×
Ik was twaalf en ik fietste naar school Ik was twaalf en ik fietste naar school

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Persoonlijk relaas van een jonge vrouw die op twaalfjarige leeftijd werd ontvoerd en seksueel misbruikt door de Belgische pedofiel en moordenaar Marc Dutroux.
Titel
Ik was twaalf en ik fietste naar school / Sabine Dardenne ; in samenwerking met Marie-Thérèse Cuny
Auteur
Sabine Dardenne
Medewerker
Marie-Thérèse Cuny
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école...
Uitgever
Amsterdam: Saffraan, 2004
221 p.
Aantekening
Omslagondertitel : Tachtig dagen in de kelder van Dutroux
ISBN
90-499-9999-9

Besprekingen

Op 28 oktober 2004 is Sabine Dardenne eenentwintig geworden. Als twaalfjarige werd ze op 28 mei 1996, op weg naar school door Marc Dutroux en zijn handlanger ontvoerd. Tachtig dagen bracht het kind door in een cel, leefde in mensonwaardige omstandigheden, werd het geïntimideerd, geterroriseerd en misbruikt. Het mag een wonder heten dat een jong meisje een dergelijke ervaring heeft kunnen doorstaan, zonder er zichtbare fysieke of mentale littekens aan over te houden. Dat het haar gelukt is, dankt ze ontegensprekelijk aan haar weerbaarheid en wilskrachtig karakter, of zoals ze het zelf stelt in haar relaas: "Ik was een vrij opstandig -- en in ieder geval behoorlijk eigenwijs -- meisje dat zich niet snel de kaas van het brood liet eten" en verder: "Bang als ik was bleef ik hem met vragen bestoken. 'Wanneer ga ik hier weg?' 'Wanneer zie ik mijn ouders terug?' En met eisen: 'Ik wil een kussen om te slapen, ik wil een wekker, wil iets anders eten, ik wil papier om te kunnen tekenen'..."
Lees verder
Dit boek is een verslag van de ervaringen van Sabine Dardenne, één van de slachtoffers van Marc Dutroux, door haarzelf opgetekend. Ze beschrijft hoe ze is ontvoerd, opgesloten, en - in vage termen - het seksueel misbruik door Dutroux en wat voor effect dit alles op haar had. Opvallend is hoe haar ontvoerder het vertrouwen in haar omgeving (ouders) ondermijnde en zorgde voor een ambivalente relatie met hem. Ze wordt gered als hij een ander meisje (Leatitia) ontvoert en in hetzelfde huis opsluit. Na haar bevrijding beschrijft ze in globale termen wat er verder gebeurde (rechtszaak) en welke gevolgen de ontvoering en het misbruik voor haar hebben gehad. Hoewel het een huiveringwekkende ervaring is geweest en de poging van de schrijfster om dit te verwoorden op zichzelf bewonderenswaardig is, blijft de beschrijving oppervlakkig. Veel herhalingen in de inhoud; de stijl en het taalgebruik zijn zwak en dat geldt ook voor de analyse van de gevolgen. Daardoor draagt het boek (te) weinig bij aa…Lees verder

Over Sabine Dardenne

Sabine Dardenne (Doornik, 28 oktober 1983) is een Waalse vrouw die op twaalfjarige leeftijd, op 28 mei 1996, toen zij op weg was naar school werd ontvoerd door de Belgische misdadiger Marc Dutroux. Dardenne was een van de slachtoffers van Dutroux. Zij overleefde een gevangenschap van 80 dagen. Na haar bevrijding werden vier andere slachtoffers, allen jonge meisjes, dood gevonden.

Bevrijding

Op 15 augustus 1996 werden Dardenne en de veertienjarige Laetitia Delhez, die een aantal dagen daarvoor ontvoerd werd, bevrijd door de Belgische politie. Dutroux was twee dagen eerder gearresteerd, en gaf toe hen beiden verkracht en seksueel misbruikt te hebben. Haar bevrijding is tot stand gekomen nadat enkele getuigen, waaronder een non, Dutroux en zijn busje hadden gezien tijdens de ontvoering van Laetitia.

Proces

Er ontstond publieke verontwaardiging door de getuigenissen van Dardenne en andere sla…Lees verder op Wikipedia