Boek
Nederlands

Luka en het levensvuur

Salman Rushdie (auteur), Karina van Santen (vertaler), Martine Vosmaer (vertaler)
Verhalenverteller Rasjied verdwijnt langzaam uit het leven. Zal Luka op tijd in de magische wereld het levensvuur vinden om zijn vader te redden? Dan moet hij wel eerst allerlei uiterst lastige wezens, zoals vergeten goden, uitschakelen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Luka en het levensvuur
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Luka and the fire of life
Editie
1
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2010
254 p.
ISBN
9789026127793 (hardback)

Besprekingen

Rasjied Khalifa kent alle verhalen over de magische wereld, en nog meer. Hij raakt in een slaap waaruit hij niet meer wakker dreigt te worden en zijn zoon Luka gaat in die wereld op zoek naar het levensvuur. Daarin wordt hij eerst stevig tegengewerkt, tot blijkt dat daarmee wel erg veel verhalen verloren zullen gaan en misschien volledig tot de vergetelheid gaan behoren. Alles voltrekt zich in een wervelstorm van gebeurtenissen. Allerlei fantastische figuren en vergeten goden spelen hoofd- en bijrollen. Verwijzingen naar Lewis Carroll, Grimm, 1001 nacht etcetera volgen elkaar in hoog tempo op. Het is zowel een mythische queeste als een variant op een game, met levens en levels. Sprankelend van taal. De tekst staat bol van de vergelijkingen, soms remt dat het lezen. Veel neologismen en archaïsmen. Overdadig gebruik van hoofdletters. Mysterieus omslag. De auteur schreef eerder voor volwassenen onder andere 'De duivelsverzen' en het Boekenweekgeschenk 2001, 'Woede'. Voor goede lezers die…Lees verder

Luka en het Levensvuur

Luka, de zoon van een beroemde verhalenverteller, wil zijn vader redden uit de diepe slaap waarin hij verzonken is. Geholpen door vrienden maar ook tegengewerkt door verschillende vijanden begint hij een onvoorstelbare tocht op zoek naar het brandende levensvuur. Tijdens zijn tocht komt hij echter ook allerlei zaken tegen waarover hij reeds gehoord heeft in de verhalen van zijn vader en elementen die hij kent uit videogames en films. Door de verschillende levels heen moet Luka zoveel mogelijk levens proberen te bewaren en te winnen.
'Luka en het Levensvuur' leest als een verhaal dat door een verhalenverteller zoals Luka's vader verteld wordt. Verhalen en personages van vroeger en nu worden verweven tot een uniek geheel. Een zwak punt aan het boek is wel dat soms de oplossingen voor problemen al te letterlijk uit de lucht komen vallen, zoals eten bij honger en een deken bij kou.  Voor de ervaren lezer zijn de verwijzingen naar Romeinse en Griekse goden en elementen uit de wereldl…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnisch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties