Strip
Nederlands

De tamboer van Borodino

Simon Spruyt (auteur)
Een engelachtige Franse tamboer marcheert samen met het grootste leger dat de wereld ooit gezien heeft naar Moskou. Hij zal zijn vaderland nooit weerzien. 48 jaar later worstelt een oude Rus nog steeds met zijn eigen rol in het verhaal.
Titel
De tamboer van Borodino
Auteur
Simon Spruyt
Taal
Nederlands
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2021
120 p. : ill.
ISBN
9789064218361 (hardback)

Besprekingen

Historisch stripverhaal. Vincent Bosse is geen dappere held – zijn kracht ligt in zijn engelachtig uiterlijk, dat zelfs Napoleon vertedert, wanneer hij zich heeft aangesloten bij het expeditieleger, waarmee de keizer hoopt de Russische tsaar in het gareel te krijgen. Zoals bekend, loopt de veldtocht naar Rusland in 1812 catastrofaal af. Echter niet voor Vincent, die door zijn laf en egoïstisch gedrag steeds de dans weet te ontspringen. Hij vertelt op latere leeftijd zijn belevenissen aan graaf Leo Tolstoj, wanneer deze zich documenteert voor zijn roman 'Oorlog en vrede', waarin hij inderdaad en passant de jonge Franse tamboer Vincent Bosse vermeldt. Dit gegeven heeft de Vlaamse striptekenaar Simon Spruyt uitgewerkt tot een uniek stripverhaal, waarin hij op artistieke wijze de gruwelen van de Russische veldtocht vanaf de slag bij Borodino in beeld brengt. De karaktertekening van de hoofdfiguur, die uiteindelijk in Rusland een nieuw leven opbouwt, is bijzonder boeiend. In expressionisti…Lees verder

Over Simon Spruyt

Simon Godfried Frederik Spruyt (Perk, 16 april 1978) is een Belgische stripauteur.

Spruyt heeft geen vaste tekenstijl.

Levensloop

Spruyt volgde de opleiding Grafische Vormgeving aan de Sint-Lukashogeschool in Brussel en begon destijds aan een eerste uitgave met scenarist Fritz Van den Heuvel. Hij studeerde af in 2005. Aanvankelijk werkte Spruyt een tijdje ook als nachtreceptionist in een Leuvens hotel, maar wegens het succes van zijn strips werd hij rond 2006 voltijds striptekenaar. Spruyts werk verscheen onder meer in de tijdschriften Demo, Ink., Zone 5300 en Myx. Hij tekende ook in het tijdschrift Zone 02 onder het pseudoniem Zlatan Magazurski.

In 2016 maakte hij deel uit van de redactie van het tijdschrift Stripgids, maar wegens tijdsgebrek stopte hij er na een nummer mee.

Bibliografie

Van zijn hand verschenen onderstaande …Lees verder op Wikipedia