Boek
Nederlands
Titel
Vloedgolf
Auteur
Sonali Deraniyagala
Vertaler
Nico Groen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wave
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2013
222 p.
ISBN
9789046815038 (paperback)

Besprekingen

Het meest onuitstaanbare verlies

'Ik wacht tot alle lichamen gevonden zijn, zei ik tegen mezelf. Dan maak ik me van kant.' In de tsunami van 2004 verloor Sonali Deraniyagala haar twee zoontjes, haar man en haar ouders. Vloedgolf, haar relaas van de acht jaar die volgden, komt aan als een uppercut.

Het boek, dat Sonali Deraniyagala schreef onder aanmoediging van haar therapeut, auteur Michael Ondaatje, opent op de bewuste tweede kerstdag 2004. Sonali verblijft met haar man Steve Lissenburgh, haar twee zoontjes en haar ouders in hun favoriete hotel in Yala. Later die dag willen ze terugkeren naar de Sri Lankaanse hoofdstad. Op een gegeven moment ziet Sonali door het raam de golven breken, iets wat ze anders niet kan. Instinctief loodst ze haar gezin de kamer uit - ze klopt niet meer aan bij haar ouders - en duwt iedereen in een jeep. Ook wanneer de vloedgolf hen inhaalt denk je nog dat de vier het zullen halen. Het is een gevoel dat blijft, ook wanneer alleen Sonali van een tak geplukt wordt door reddingswerkers, ook wanneer ze later alleen naar Colombo terugkeert. "Kijk die arme vrouw, is het niet ongelofelijk, haar hele familie is weg", hoort ze zeggen. "Hebben ze het over mij?"

Vloedgolf is Sonali Deraniyagala's poging zich met die vrouw te identificeren. Ze herinner…Lees verder

Alleen op de wereld

Sonali Deraniyagala verloor haar familie in de tsunami van 26 december 2004. Ze schreef een ijzersterke autobiografie over haar leven sinds de ramp. Kathy Mathys

'Eerst viel me niets bijzonders op.' Zo begint het boek van Sonali Deraniyagala, die op vakantie is met haar familie in Yala. De kustplaats is bekend terrein voor de Sri Lankaanse die op tweede kerstdag 2004 haar man en zonen aanmaant zich klaar te maken om te vertrekken. Ze willen kerst vieren in Deraniyagala's ouderlijke huis in Colombo. Het ene moment zit Steve, de man van de schrijfster, nogDe Hobbit te lezen op het toilet, het andere rennen vader, moeder, de achtjarige Vikram en de vijfjarige Malli het hotel uit. Ze kloppen niet aan bij Deraniyagala's ouders in de aanpalende hotelkamer. Er is enkel paniek vanwege het schuim en de kolkende golven die het hotel naderen.

In korte, bijna ondramatische zinnen beschrijft Deraniyagala wat er gebeurt. Ze springen in een jeep, denken te kunnen ontsnappen aan het oprukkende water. 'We hielden onszelf in evenwicht op onze stoelen. Niemand zei iets. Niemand maakte een geluid.'

De jeep slaat om en Deraniyagala verdwijnt in het …Lees verder

Autobiografische relaas van de op Sri Lanka geboren schrijfster. Sonali verliest haar man, twee zoontjes en ouders tijdens de tsunami op tweede kerstdag in 2004 op Sri Lanka. Ze overleeft deze ramp terwijl ze zelf het liefst dood wil en ook pogingen daartoe onderneemt. Bijzonder indringend beschrijft de auteur wat ze daarna meemaakt. De fase van ontkenning tot het verder moeten leven. Niet willen herinneren, terwijl elk detail haar overspoelt. In elke zin komt haar leven voor de ramp zo krachtig tot leven dat je het niet meer kan vergeten. Hoe Sonali ondraaglijke wanhoop een plek weet te geven in haar dagelijkse leven, zal velen tot een voorbeeld worden. Kleine druk.