Boek
Nederlands

Afval

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Omdat Simon door zijn ouders in de steek is gelaten, woont hij in een tehuis. In de zomer mag hij een week logeren bij zijn oom die leeft in een keet bij de vuilstort. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Afval
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2001
53 p. : ill.
ISBN
90-6822-855-2

Besprekingen

Waar Simon precies woont, is niet duidelijk, maar het heeft veel weg van een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen: "Kenny schuift heen en weer alsof zijn billen vol maden zitten. Nu we maar met zijn vieren zijn, houdt hij zich in. Hij moet wel. Of ik ram hem tegen zijn hoofd. Anders doet Mitte dat wel. Ze rukt zonder aarzelen de oren van iemands hoofd." Boonen beschrijft de situatie in dat tehuis op onnavolgbare wijze, zoals hij dat trouwens in het vervolg van het verhaal met alle situaties doet. Simons moeder zit ergens in Frankrijk en waar zijn vader vertoeft, wordt op een gegeven moment in het verhaal duidelijk: "Sinds wanneer ben je vrij?' 'Vanochtend, ik ...' Hij oefent een glimlachje. 'Hier heb jij niets te zoeken.' Ik krijg mijn mond niet open. Mijn ogen doen pijn. Links de boze tranen en rechts de droeve."

Oom Flakke van Simon is ook niet bepaald het type van de geciviliseerde heer. Hij rijdt in een gammele schroothoop waarin hij alleen Bob Marley draait, woont same…Lees verder
Simon woont in een tehuis, verlaten door zijn ouders. Onverwacht mag hij bij zijn oom logeren; even hoopt hij dat hij daar zijn moeder zal ontmoeten. Dat blijkt ijdele hoop. Zijn oom biedt hem, ondanks zijn magere bestaan in een keet bij een vuilstortplaats, een goede week. Misschien wel omdat ze zich allebei enigszins buiten de maatschappij geplaatst zien. Geen makkelijk onderwerp; eenzaamheid, verlangen naar ouders en een normaal gezinsleven, vertrouwen in mensen, een moeilijk bestaan voor een verwaarloosde jongen. Het einde is min of meer open. Boeiend geschreven, waarbij veel tot nadenken stemt. Technisch niet moeilijk, maar inhoudelijk niet voor iedereen geschikt. Elk hoofdstuk begint met een klein zwart inktschetsje, genoeg om even een toon te zetten. Verdere illustraties zijn geheel overbodig. Een stijlvol geschreven verhaal dat, in tekst en prentjes, goed de sfeer raakt van Simons eenzaamheid. De onverwachte vriendschap van oom en zijn hond zijn mooi meegenomen. Vanaf ca. 12 j…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek