Boek
Nederlands

De grote wijzer

Stefan Boonen (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
De grote wijzer
×
De grote wijzer De grote wijzer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bram moet voor het eerst alleen thuisblijven; hij beleeft het langste uur van zijn leven. Prentenboek met aquarellen in kleur en een speelse typografie. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De grote wijzer / tekst Stefan Boonen ; ill. Riske Lemmens
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2004
[25] p. : ill.
ISBN
90-448-0280-1 9789044802801 (hardback)

Besprekingen

Bram moet voor het eerst alleen thuisblijven, een uur lang. Zijn moeder is niet ver - ze moet iets achter in de tuin doen - en wijst precies aan op de klok wanneer ze weer terug is. Bram beleeft het langste uur van zijn leven, waarin er natuurlijk allerlei (achteraf verklaarbare) geluiden in huis zijn en de deurbel gaat. Bram - op de illustraties overdreven klein afgebeeld - is in zijn bange, maar toch dappere gedrag levensecht neergezet. De gekleurde aquarellen over telkens twee pagina's roepen spanning op en kleuters zullen graag het verhaal horen dat daarbij past. De typografie is speels met enkele woorden groot gedrukt of sommige letters cursief, maar dat heeft verder geen functie. De gezichten van de figuren in het verhaal zijn wat clichématig met hun vaak groot opengesperde monden, maar drukken wel goed de verschillende emoties uit. De titel is enigszins misleidend, omdat dit geen uitgave over klokkijken betreft. Ook is het verhaal spannender dan de omslagillustratie met Bram in…Lees verder

De grote wijzer

Bram moet van mama één uurtje alleen binnen blijven terwijl zij in de tuin werkt. Mama toont de klok: de grote wijzer moet één rondje draaien. Maar terwijl Bram alleen in huis is, denkt hij dat er allerlei enge dingen gebeuren. Eén rondje draaien van de grote wijzer duurt wel ontzettend lang wanneer je bang bent. Op het eerste zicht is het een zeer leuk en aantrekkelijk kleuterboek. De tekeningen zijn kleurrijk, expressief, verzorgd maar soms te overdreven in de bewegingen van de jongen. Maar de inhoud van het verhaal is een beetje vergezocht. Welke mama laat een kleuter een uur alleen? Je kan begrijpen dat zo’n kleuter bang is wanneer hij alleen in huis is maar pagina na pagina wordt het erger. Uiteindelijk komt de papa thuis en spelen zij een spelletje. Bram is de kleine wijzer en papa de grote, een grapje waar weinig kleuters iets aan zullen hebben Het taalgebruik en de zinsbouw zijn niet schitterend. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. Dat is niet zo handig bij het voorlezen…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia