Boek
Nederlands

Het halve graf

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
Het halve graf
×
Het halve graf Het halve graf
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Geheimzinnige gebeurtenissen op het kerkhof bezorgen Josse een spannende en gevaarlijke vakantie. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Drugs, Mysteries
Titel
Het halve graf / Stefan Boonen ; ill. Jan de Kinder
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
176 p. : ill.
ISBN
90-448-0140-6

Besprekingen

Josse en zijn vader hebben weinig met elkaar gemeen. José is een denker, een piekeraar en veel te zacht volgens zijn stoere vader. Tijdens een voetbalmatch worden ze uitgedaagd door een stelletjes hooligans. Vader, die al onrustig is vanwege dochter Irme die naar haar eerste fuif is, zet een grote mond op. Wanneer ook nog blijkt dat Irme die avond het slachtoffer van een lugubere grap werd, slaat de stoppen bij hem door. Hij belandt in de gevangenis. Nu wordt de piekerende Josse het mikpunt van de bende. Hij krijgt vreemde opdrachten, wordt hardhandig aangepakt en zet een eenzame zoektocht in. Vriendje Wahwah, officieel Wibbe, ziet verwonderd toe hoe de bedachtzame Josse langzaam in een vastberaden vechter verandert.

Dit detectiveverhaal brengt spanning, avontuur, gemengd met veel doordenkertjes, voor goede lezers vanaf 10 jaar en voor wat oudere moeilijke lezers. De proloog en vooral het eerste hoofdstuk vraagt even doorbijten. De korte, vaak elliptische zinnen doen het ritme…Lees verder
Vlak voor de krokusvakantie wordt er een gemene grap uitgehaald met Josse’s zus Irme, die verzeild is geraakt in een groep hooligans, waar flink geblowd wordt. Dan slaat zijn wereld op hol. Josse’s vader, grafdelver van beroep, agressief van aard en net als Josse fervent voetballer en supporter, belandt door een wraakactie voor zijn dochter in de gevangenis. Josse gaat op onderzoek uit en komt terecht in dreigende situaties vol leugens en halve waarheden, met het kerkhof als geheimzinnig middelpunt. Spannend, bij vlagen beklemmend verhaal, voornamelijk verteld in korte scènes vanuit het perspectief van Josse en voorzien van (enkele) zwartwitillustraties. De vele vragen en onafgemaakte zinnen benadrukken de onwetendheid van de hoofdpersoon en daarmee die van de lezer. Enig doorzettingsvermogen is wel vereist om door te dringen in de geschetste wereld van grafdelvers, voetbal en drugs, waarin agressie, wraak, onzekerheid en onderdrukte gevoelens een rol spelen. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties