Boek
Nederlands

Ik fiets

Stefan Boonen (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Ik fiets
×
Ik fiets Ik fiets
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Pieter vindt het fietsje van zijn vader bij opa in de schuur. Pieter wil nu zelf leren fietsen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fietsen
Titel
Ik fiets
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[25] p. : ill.
ISBN
9789044808988

Besprekingen

Wanneer Pieter zich wil verstoppen in het schuurtje bij opa en oma, ontdekt hij het oude fietsje van zijn papa. Na een poetsbeurt en het vastzetten van twee steunwieltjes kan Pieter blijgezind de weg op, maar niet voor lang. Zijn klasgenootje Mara fietst nl. langs en zegt dat Pieter maar een gekke fiets heeft, met die extra wieltjes. Zijn moeder moet de wieltjes er onmiddellijk afhalen en met Pieter oefenen in de speeltuin. Als de vermoeide moeder het opgeeft, zet papa de oefenronde verder met behulp van een stok. Pieter kan nu rondjes rijden op de speelplaats, aangemoedigd door zijn papa, de buurman en wat vriendjes. Wanneer hij valt, wil Pieter helemaal niet meer fietsen, tot hij het wielrennerstruitje ziet dat oma uit haar tas haalt. Uiteindelijk leert hij het fietsen maar zelf: hij oefent in de tuin tot het lukt, en hij waagt zich uiteindelijk zelfs aan een rondje rond de keukentafel.
Met Ik fiets schreef Stefan Boonen een boek met een doorzetter in de hoofdrol. Pieter w…Lees verder
Pieter vindt een koersfietsje van zijn vader bij opa in de schuur. Hij wil erop leren fietsen. Eerst met zijwieltjes. Als Mara uit zijn klas zonder fietst, wil hij dat ook. Dat valt ondanks alle hulp niet mee. Uiteindelijk kan hij fietsen als een echte coureur. Verzorgd prentenboek geschreven in een vlotte stijl in korte overzichtelijke zinnen. De ruim gedrukte tekst staat in de tekeningen. Deze onderstrepen het verhaal. De getekende illustraties zijn met verf ingekleurd en lopen zonder kader door over beide pagina's. Leuk, herkenbaar verhaal in de 'leren-fietsen'-periode. Om voor te lezen en te bekijken in de kleuterleeftijd. Vanaf ca. 4 jaar.

Ik fiets

Pieter gaat bij oma en opa op bezoek. Als hij met opa verstoppertje speelt, ontdekt hij in het schuurtje een oude fiets. Die is nog van zijn papa geweest. Pieter wil erg graag leren fietsen. Hij poetst het fietsje op en papa zet er steunwieltjes aan. Maar dan ziet hij Mara, een meisje uit zijn klas. Zij kan al fietsen zonder steunwieltjes! Pieter gaat ervoor. Eerst helpt mama. Ze holt achter hem aan tot ze niet meer kan. Dan probeert papa het met een stok achter het zadel. Dat gaat prima en al gauw fietst Pieter alleen. Maar dan raakt zijn trapper de grond en valt hij pardoes op zijn snoet. Pieter is erg boos. Gelukkig weet oma raad: ze geeft hem een echt wielrennerstruitje. En oma moet natuurlijk mee om Pieter te leren fietsen. Dat loopt voor oma niet zo goed af. Zij struikelt en valt pardoes in de modder. Nu is er niemand meer over die hem wil leren fietsen. Maar Pieter geeft niet op. Hij trekt er alleen op uit en oefent tot hij het kan. Wat jammer dat niemand hem ziet. Alleen de…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia