Boek
Nederlands

Rudolf

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Als Rudolf de kikker een nieuwe woonplaats moet zoeken omdat zijn oude vijver is dichtgegroeid, blijkt hij nergens welkom te zijn. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in sombere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Eenzaam zijn, Kikkers, Wonen
Titel
Rudolf / Stefan Boonen ; ill. Jan De Kinder
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2001
[26] p. : ill.
ISBN
90-6822-862-5

Besprekingen

Kikker Rudolf gaat op zoek naar een nieuwe woonplaats want zijn vijver is uitgedroogd. Telkens botst hij op de bezwaren van andere dieren die hun plek niet wensen te delen met Rudolf. Bijna geeft hij de moed op, maar dan komt hij een gans tegen die het gezelschap van Rudolf wél op prijs stelt.

Een wensvervullend stapelverhaal. Op de paginagrote, fors geschilderde prenten kunnen kleuters de avonturen van Rudolf goed volgen. Jammer dat de taal niet altijd aansluit bij het begripsvermogen van jonge kinderen. Zinnen zoals "De nacht duurde tot helemaal aan de horizon. En de wind, de wind ging nooit slapen"., zijn té abstract.

Didactische tips

Dit prentenboek hoort thuis in het thema van de jeugdboekenweek 2001. In de kleuterklas en in de eerste klas van de lagere school kan men de kinderen laten fantaseren over nieuwe ontmoetingen van Rudolf met andere dieren. Ze kunnen daarbij ook redenen verzinnen waarom Rudolf er niet bij mag.
Kinderen kunnen een vervolg op het …Lees verder
Een boek over de kikker Rudolf die op zoek moet naar een nieuwe woonplaats, omdat zijn vijver is dichtgegooid. Hij wordt door alle dieren weggestuurd, totdat hij bij een gans aankomt, die het fijner vindt als hij blijft. Waarom juist de gans (een trekvogel) dat wil, blijft onduidelijk. De dieren zien er als echte dieren uit, op Rudolf na, die een broek en een rugtas draagt. In hun omgeving bevinden zich vreemde zaken, die de dieren ook gebruiken, zoals een opblaasbaar zwembad, een zwemband, een schommel, een badkuip en een tent. De teksten bestaan uit vele dialogen, waardoor het verhaal prettig leest. De teksten staan in een ongekleurd gedeelte in een hoek van de illustraties. Deze beslaan vaak een dubbele pagina en zijn eenvoudig van lijnvoering. De sfeer in deze tekeningen is door het donkere kleurgebruik wat somber, wat wel past bij de strekking van het verhaal. Een middelmatig prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties