Boek
Nederlands

Spookrijder

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een jongen denkt dat hij schuld heeft aan de trieste gebeurtenissen die rond hem heen plaatsvinden; daarom besluit hij naar de rand van de wereld te lopen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Ongevallen, Zelfdoding
Titel
Spookrijder / Stefan Boonen ; ill. van Jan De Kinder
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2001
[60] p. : ill.
ISBN
90-6822-813-7

Besprekingen

Zelden heb ik zo'n geforceerd maakwerk gelezen. Zowel de opbouw van dit boek als de verwerking van de thematiek en de stijl gaan ten onder in een verkrampte poging van de auteur om iets bijzonders te maken. Het boek telt af, het begint met hoofdstuk 18. Er is een jongen met een rugzak, het rennen moe, bijna aan de rand van de wereld, "op een stronk vol gele maden" die "onbeschaamd glibberen" over zijn voeten. Het laatste hoofdstukje begint met "Nog zes zinnen". Nadat de ik met blote handen een graf heeft gegraven, trapt hij zijn schoenen uit, ademt zachtjes en besluit met "Het spijt me". Intussen is de lezer te weten gekomen hoe de jongen zich verantwoordelijk voelt voor de dood van zijn vader, zijn moeder, zijn zus, zijn hond en zijn enige vriend in het tehuis waar hij verblijft. Hij voelt zichzelf het "aas van de hel".

Alles wordt verteld in korte hoofdstukjes met dito zinnetjes waarmee de auteur allicht veel wil oproepen maar die nu eens te veel en dan weer te weinig sugger…Lees verder
Een naamloze jongen voelt zich een spookrijder. Net als een echte spookrijder brengt hij andere mensen in gevaar. In zijn directe omgeving gebeuren er met de hond van zijn oom, zijn ouders en zusje en zijn vriendje dodelijke ongelukken. Maar het is meer een samenloop van omstandigheden, dan dat hij daar echt debet aan is. Hij gaat echter zo onder de gebeurtenissen gebukt, dat hij besluit om naar het einde van de wereld te gaan (een stille plek in een maisveld). De suggestie wordt gewekt dat hij daar dan zelfmoord pleegt, maar of dat inderdaad gebeurt? Het treurige verhaal, in korte, bondige zinnen, wordt verteld in 18 hoofdstukjes. Daarbij wordt het verhaal van achter naar voren verteld, van hoofdstuk 18 naar 1, waarbij begin en einde naadloos op elkaar aansluiten. De zwart-wittekeningen geven goed de somberheid van de hoofdpersoon weer. De titel zal kinderen snel op het verkeerde been zetten. Geschikt voor een beperkte groep vanaf ca. 11 jaar.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties