Boek
Nederlands

Zusje

Stefan Boonen (auteur), Lind Rabijns (illustrator)
Het duurt even voordat Jacob gewend is aan zijn nieuwe zusje en haar grote broer wordt. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Zusje / tekst Stefan Boonen ; ill. Lind Rabijns
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Lind Rabijns
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789044800784 (hardback) 90-448-0078-7

Besprekingen

Prentenboeken over nieuwe broertjes en zusjes: ze zijn er bij de vleet. Maar er komen telkens weer nieuwe kindjes aan, dus blijven we nieuwsgierig naar het beeld dat schrijvers en illustratoren ervan hebben. Zusje van Stefan Boonen met illustraties van Lind Rabijns valt niet in positieve zin op. Meteen toen ik het voor de eerste keer las, bekroop me het gevoel dat er van alles niet klopte, en dat gevoel werd alleen maar bevestigd bij een tweede en derde keer lezen. Het probleem zit in de tijdsbeleving van de auteur: speelt dit verhaal zich in één dag of over enkele maanden gespreid af? Liggen er tussen de verschillende prenten soms enkele maanden tijdverschil, hoewel de personages telkens dezelfde kleren dragen? Ik krijg op de prenten een flinke baby te zien, die aan het begin toch pasgeboren zou moeten zijn, en verderop minstens zes maanden oud is! Maar niet alleen de illustratrice ging in de fout, ik kan mij voorstellen dat ze ook niet wijs werd uit de (karige) tekst. Enkele …Lees verder
Op een dag heeft Jacob een nieuw zusje. Hij reageert boos en vol onbegrip. Zijn zusje is lastig, ze stinkt, ze huilt en ze maakt zijn spullen kapot. Jacobs ouders doen van alles om Jacob en zijn zusje goede maatjes te laten worden. Na aandrang van hun kant maakt de jongen als grote broer twee dozen voor hun speelgoed, geeft zijn zusje een kusje, een cadeautje, een tekening en gaat zelfs samen met haar in bad. Groot prentenboek met vierkante platen in zachte waterverftinten, die afwisselend groot en klein zijn. Het verhaal- onder de platen gezet in een grote schreefloze letter- is fragmentarisch en vertelt de gebeurtenissen gezien vanuit Jacob, die moeite heeft met de situatie en niet alles kan overzien. Maar het maakt ook grote sprongen in de tijd en is soms nogal onwaarschijnlijk: het zusje is er wel héél onverwacht en een jongen die al zelf schrijft, zit niet meer op het potje. Om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia