Boek
Nederlands

The green mile : een verhaal in zes delen

Ook verschenen als De groene mijl

Stephen King (auteur)

The green mile : een verhaal in zes delen

Ook verschenen als De groene mijl

Schokkende gebeurtenissen gaan vooraf aan de terechtstelling van een beweerde moordenaar met paranormale genezende krachten.
Onderwerp
Doodstraf
Titel
The green mile : een verhaal in zes delen
Ook verschenen als
De groene mijl
Auteur
Stephen King 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The green mile
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2000
394 p. : ill.
ISBN
90-245-3406-2

Besprekingen


De dodencel roept bij iedereen duistere fantasieën op. Hoe zou het zijn om de laatste 40 m. op het groene vinyl (de groen mijl) naar de elektrische stoel te lopen, in het besef dat je daar gaat sterven? Hoe zou de man zich voelen die de veroordeelde op de stoel moet vastsjorren? Of de man die de schakelaar overhaalt? Welke tol zou zo'n baan van je eisen? King geeft in zes afleveringen op een eigenzinnige manier hierop het antwoord. De lezer zelf kan dit nuanceren en interpreteren na het lezen van het boek.

In de eerste aflevering ('De twee dode meisjes') maak je kennis met de hoofdpersonen. De verteller, Paul Edgecombe, werkt in het verzorgingstehuis Georgio Pines, maar was vroeger hoofdcipier van de dodencellen in de Mountain-gevangenis. Zoals verder blijkt, is elke aflevering een opname in het heden met een terugblik naar het verleden. Personen in het verleden en heden worden vaak in Pauls gedachten vervlochten. Deze aflevering is een beknopte weergave van het schijnbaar…Lees verder
Een zeer oude gevangenisbewaker vertelt over de perikelen in een Amerikaanse staatsgevangenis rond de executie van een beweerde moordenaar op de elektrische stoel in 1932. Originele, vakkundige constructie: zesdelig feuilleton. Elk deel is een afgeronde episode met een cliffhanger. Het begin van een volgend deel overlapt het einde van een vorig. De delen worden gescheiden door een zestal illustraties. Hoog oplopende spanning; vlotte verteltrant, populair taalgebruik en veel spectaculaire actie. Schokkende beschrijving van een elektrocutie. Het paranormale is minder prominent aanwezig dan in eerder werk, de psychologische diepgang is groter. Veel aandacht wordt gegeven aan positieve menselijke betrekkingen. Goede vertaling, normale druk. Verfilmd met Tom Hanks, filmfoto op de omslag.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia