Boek
Nederlands

Garmanns straat

Stian Hole (auteur), Femke Muller (vertaler)
+1
Garmanns straat
×
Garmanns straat Garmanns straat
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Pestkop Roy duwt Garmann een doosje lucifers in de handen. In een mum van tijd staat het droge gras in de tuin van de oude, ietwat zonderlinge postbode in brand. De man heeft alles zien gebeuren. Hij stelt het op prijs dat Garmann niet is weggelopen en er ontstaat een vriendschap tussen de twee.
Titel
Garmanns straat
Auteur
Stian Hole
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Garmanns gate
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2013
[42] p. : ill.
ISBN
9789089671349 (hardback)

Besprekingen

Voor Garmanns zomer, het eerste boek over het fijngevoelige jongetje Garmann, kreeg de Noorse schrijver en illustrator Stian Hole zowel de prestigieuze Bologna Ragazzi Award, de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Brage Prize, de belangrijkste Noorse literaire onderscheiding. Eigenaardig genoeg genereerde het boek in Vlaanderen en Nederland — een enkele recensie niet te na gesproken — veel minder aandacht, en dat is, gezien de visuele rijkdom, bijzonder jammer.
In de opvolger, Garmanns straat, knoopt Hole opnieuw bij het leidmotief uit het eerste boek aan, namelijk kinderangsten en hun allesbepalende invloed. Garmanns angst geldt in eerste instantie voor pestkop Roy, die een centrale plaats in de paginagrote illustratie inneemt, en zelfs engelenvleugels krijgt. Niet verwonderlijk, want Roy wordt getypeerd als ‘de koning, de generaal, het parlement, God, de topscoorder […] en in alles het best’. Garmann bezwijkt voor Roys dreiging en strijkt een lucifer af in de tuin…Lees verder
In dit vervolg op het bekroonde 'Garmanns Zomer'* (o.a. met de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Bologna Ragazzi Award) is de zomervakantie voorbij en zit de kleine, introverte Garmann al een tijdje op school. Opgestookt door de pestkop van school, gooit Garmann op een kwade dag een brandende lucifer in de tuin van de excentrieke Postzegelman. Uit dit nare incident ontstaat onverwachts een hechte vriendschap tussen de twee buitenbeentjes, die ondanks het leeftijdsverschil grote overeenkomsten met elkaar blijken te hebben. Dubbeltalent Stian Hole weet wederom te ontroeren met dit bijzondere werk dat absoluut afwijkt van het doorsnee kinderboek. De surrealistische en absurdistische illustraties in gemengde technieken met gebruik van o.a. kleurenfoto's en collage, zijn bij vlagen ronduit angstaanjagend, maar ook vol humor, getuige de bladblazer met het gezicht van Elvis Presley en details uit Magritte's beroemde schilderij 'Golconde'. Garmann zal voor kleine antihelden zeker een bondge…Lees verder

Garmanns straat (6+) van Stian Hole

Garmanns straat is de opvolger van het veel bekroonde Garmanns zomer. De Noor Stian Hole kreeg hiervoor de Noorse Brage Prize, de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Bologna Ragazzi Award. Garmann is als de dood voor zijn buurjongen Roy, de held van de straat. Ook zijn buurman de Postzegelman jaagt hem angst aan. Deze typische kinderangsten worden tijdens het verhaal overwonnen. De beelden zijn subtiel en warm en soms een beetje bevreemdend. Stian Hole jongleert met foto’s. Hoofden worden uitvergroot, wat een surrealistische sfeer creëert. Let op de vaak grappige details. Je ontmoet Elvis Presley in een onverwachte rol. Stian Hole is een begenadigd kunstenaar van wie we nog meer zullen horen.