Boek
Nederlands

Een geheime opdracht

Stijn Moekaars (auteur), Leen Van Durme (auteur)
+1
Een geheime opdracht
×
Een geheime opdracht Een geheime opdracht
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Twee kinderen zien op een avond een vliegtuig neerstorten. De piloot heeft een geheime opdracht. Hij vraagt Liena en Ferre hem te helpen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Titel
Een geheime opdracht / Stijn Moekaars ; met ill. van Leen van Durme
Auteur
Stijn Moekaars Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
49 p. : ill.
ISBN
90-6822-979-6

Besprekingen

Zo'n vredig begin van een verhaal, met maanlicht, sterren, ruisende bomen en een rustig golvende zee, dat moet wel de voorbode zijn van hectische gebeurtenissen. Die laten dan ook niet lang op zich wachten. Het is de hond Kiever die onrustig wordt en even later zien Ferre en Liena een hevige lichtflits en daalt er een parachute. Het avontuur is begonnen. Een gewonde piloot die niet naar een dokter wil omdat hij op een geheime missie is. Hij heeft luchtfoto's gemaakt van een geheime opslagplaats van gestolen auto's en als de kinderen hem een veilige schuilplaats hebben bezorgd, ligt het voor de hand dat hij hen vraagt het fotorolletje te bestemder plaats te bezorgen. Maar er is nog iemand getuige geweest van het ongeluk, de journalist Maks. Hij ruikt een primeur en bovendien jaagt zijn baas hem op om de piloot en het filmrolletje te pakken te krijgen. Hij is echter het spoor bijster geraakt, maar als hij dan twee kinderen en een hond verdacht haastig naar de tramhalte ziet lopen, beslu…Lees verder
Deeltje uit een serie eerste leesboekjes over twee kinderen en hun hond die op een avond een vliegtuig zien neerstorten. Maar ook een journalist heeft dit gezien en hij achtervolgt de kinderen die de gewonde piloot helpen om zijn geheime missie te voltooien. De eenvoudige tekeningen beslaan twee pagina’s. De blauwe tinten van de achtergrond refereren aan de nacht waarin het verhaal zich afspeelt. Op de voorgrond staan de personen, waarvan alleen kop en schouders te zien zijn. De figuren zijn zwartomlijnd en hun ogen en mond worden door een stip weergegeven. De tekst staat in blokken in de illustraties en is gedrukt in een kleine, dunne, maar wel schreefloze letter. De stijl is eenvoudig met veel dialoog. De inhoud is redelijk spannend door het geheim van de piloot. Het einde is verrassend. Aardig boekje dat door de inhoud van het verhaal ook bruikbaar is voor oudere kinderen met leesproblemen. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Suggesties