Boek
Nederlands

Maar Boris toch !

Maar Boris toch !

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Beer droomt dat hij al zijn tanden kwijt is, is hij blij omdat hij ze nu ook niet meer hoeft te poetsen. Maar eten wordt dan ook moeilijk. Prentenboek met grote olieverfschilderingen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Tandverzorging
Titel
Maar Boris toch !
Auteur
Svetlana Tiourina
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Aber, Boris !
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5647-203-8

Besprekingen

De titel doet het ergste vrezen. Zal dit een pedagogisch verantwoord verhaaltje worden met een prominent aanwezig opgestoken vingertje? De covertekening belooft een ondeugend verhaal over een beertje dat je brutaal aankijkt en een gekke bek trekt.

Boris is een brutaal beertje dat een bloedhekel heeft aan tandenpoetsen. De eerste prent toont een als rover uitgedoste beer die de strijd tegen alles wat met tandhygiëne te maken heeft op zijn sokken lijkt te zullen winnen. Dat is buiten het opgestoken vingertje van ma en de strenge frons van pa gerekend. Boris lijkt zich echter van het ouderlijke gezag vooralsnog weinig aan te trekken. Hij knikt braaf en kruipt vervolgens met ongepoetste tanden onder de wil. Bij het ontwaken zijn opeens zijn tanden verdwenen: "Mij best, dacht Boris. Nu hoef ik lekker ook geen tanden meer te poetsen!" Meteen wordt hij door iedereen die hij ontmoet gewezen op de nadelen van een tandeloos bestaan. Tenslotte verliest Boris zijn zelfvertrouwen: "Ik zie…Lees verder
De kleine beer Boris heeft nooit zin om tanden te poetsen. Op een dag droomt hij dat hij al zijn tanden kwijt is; hij is blij dat hij ze niet meer hoeft te poetsen. Dan pas merkt hij wat het is om een goed gebit te moeten missen: hij heeft honger, maar kan niet bijten. Hij belooft beterschap aan de uil waarop hij al zijn tanden terugkrijgt. Vanaf dat moment poetst hij elke dag trouw zijn tanden en zijn z'n ouders trots op hem. Mooi uitgevoerd prentenboek vol paginagrote kleurige olieverfschilderingen. Op de ernaast liggende tekstbladzijde staat steeds een wat kleinere tekening. De tekst is niet moeilijk. Het eenvoudige verhaal met een 'gezond gebit'-boodschap zal het beste tot zijn recht komen als voorleesverhaal voor jonge kinderen die net zelf leren hun tanden te poetsen, maar voor hen is het verhaal wat complex. Dat is beter te begrijpen voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. Op de voorkant staat Beer die trots zijn nieuwe tanden laat zien.