Boek
Nederlands

Juf Wijs zaait onrust

Terence Blacker (auteur), Tony Ross (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De relschoppers van groep 5 krijgen een nieuwe juf. Zij is een juf met toverkracht. Maar de ouders willen haar gauw weer weg hebben. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Titel
Juf Wijs zaait onrust / Terence Blacker ; ill. Tony Ross
Auteur
Terence Blacker
Illustrator
Tony Ross
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ms Wiz spells trouble
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2000
56 p. : ill.
ISBN
90-5016-278-9

Besprekingen

Een vreemde mevrouw biedt zich aan als de nieuwe juf van de Sint-Barnabasschool. Ze heeft een toverrat, een magische kat en een vieze uil, en ze is in staat om mensen in dieren te veranderen. Ze wil geen heks genoemd worden, maar beschrijft zichzelf als een Paranormale Arbeider. Ze laat de moeilijke derde klas in een mum van tijd in de pas lopen. Ze laat de kinderen beloven dat wat in de klas gebeurt geheim blijft, en laat hen dan allerlei vreemde dingen zien. Juf Wijs zorgt er voor dat Dikkie, "de gulzigste jongen van de klas" die niemand ooit in het voetbalteam wou, drie doelpunten scoort en zijn klas naar een overwinning leidt. Ze zet ook jaloerse en roddelende collega-leraars voor schut en rekent af met lastige ouders en bemoeizieke inspecteurs. Uiteindelijk wil iedereen haar van de school verwijderen, behalve haar leerlingen. Wanneer juf Wijs vertrekt, "naar andere plaatsen waar de boel moet opgevrolijkt worden", belooft ze dat ze indien nodig zal terugkomen.
De Juf Wijsverhal…Lees verder
De onruststokers van de derde klas (groep 5) hebben al menig leerkracht versleten als ze juf Wijs krijgen. Deze juf blijkt een heks te zijn (zelf noemt ze zich 'Paranormale Arbeider') die met behulp van haar dieren en toverkracht de kinderen op een ongewone manier doeltreffende manier lesgeeft, dit tot grote ergernis van haar collega's en de ouders die vinden dat ze weg moet. Tijdens een prijsuitreiking, waarin de derdeklassers alle prijzen in de wacht slepen, voeren de kinderen actie voor hun juf. Juf Wijs vertrekt echter op haar stofzuiger want de kinderen hebben haar niet meer nodig. Grappig verhaal met vrij eenvoudig taalgebruik en veel dialoog. De tekst is gedrukt in een grote, schreefloze letter, met gebruik van inspringende regels en verlevendigd met humoristische zwartwitillustraties van Tony Ross. Harde kaft met een kleurrijke illustratie van de juf en haar toverrat. Menig kind zal na het lezen van dit verhaal ook wel eens een jaartje bij juf Wijs in de klas willen zitten. Va…Lees verder

Suggesties