Boek
Nederlands

De nachtkinderen

Thea Dubelaar (auteur), Mirèn Van Alphen (illustrator)
+1
De nachtkinderen
×
De nachtkinderen De nachtkinderen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op een nacht komt Pluis bij de nachtkinderen terecht. Ze helpt hen hun verdwenen zusje op te sporen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Dromen
Leesniveau
AVI 6
Titel
De nachtkinderen
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Mirèn Van Alphen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
53 p. : ill.
ISBN
90-276-7681-X

Besprekingen

Deze acht nieuwe 'Spetter'-boeken hebben gemeen dat ze beginnen bij een herkenbare passage uit het leven van een kind, waarbij gevoelens steeds op de voorgrond staan, maar dan uitgroeien tot originele fantasieverhalen, niet te lang en daardoor toegankelijk. 'Spetter' is het dolfijnenfiguurtje dat de reeks kenmerkt. Op een van de laatste dubbele pagina's van elk boek wordt in elk geval 'iets' gedaan met dolfijnen dat aansluit bij het verhaal. De 'Spetter'-boeken hebben een gecontroleerd AVI-niveau, opgenomen in de 'Leeslat' achteraan op de flap.

Dit is een 'fantasy'-verhaal van begin tot eind: hoogst amusant als je van bij het begin doorhebt hoe het precies zit: Pluis gaat tijdens een stikdonkere nacht door de 'nachtdeur' en komt zo bij twee 'schaduwkinderen' (voor elk dagkind is er een nachtkind) terecht. Deze schaduwkinderen zijn op zoek naar hun zusje. Wie goed leest ziet snel dat deze twee de 'nachtkinderen' zijn van Pluis' broer en zus. Dat ze eigenlijk op zoek zijn naar Pl…Lees verder
Tijdens een stikdonkere nacht komt Pluis bij de nachtkinderen terecht. Pluis kan niet terug als ze niet eerst Éneri en Dlanor helpt zoeken naar hun verdwenen zusje Lebanna. Zo beleeft Pluis onverwacht een spannend avontuur. De enge hondenjongen Nivek stuurt zijn meute op hen af en gijzelt hen. Pluis verzint een list om te ontsnappen maar de honden laten zich niet zomaar afschepen. Slaagt Pluis erin om weer een dagkind te worden? De auteur weet al bij het begin een geheimzinnige sfeer op te roepen. Een doordachte compositie en een spannende, verrassende climax houden de lezer in de ban. De nachtkinderen zijn schaduwkinderen van de dagkinderen (hun namen zijn achterstevoren gespeld; achterin het boek is een puzzeltje hierover opgenomen) en dat zorgt voor enige psychologische diepgang. Dit verhaal heeft een vlotte vertelstijl met veel dialogen. De lay-out is overzichtelijk en ruim door de onder elkaar getypte zinnen. Paginagrote zwartwitillustraties, die slordig met grijzen zijn ingekleu…Lees verder

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia