Boek
Nederlands

Benno is nooit bang

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Benno is nooit bang
×
Benno is nooit bang Benno is nooit bang
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hondje Benno doet zich voor als een grote durfal, maar is 's nachts toch bang voor monsters en spoken. Prentenboek met tekeningen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Pesten
Extra onderwerp
Daisy, prentenboeken, Anders Lezen
Titel
Benno is nooit bang
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0389-1 9789044803891 (hardback)

Besprekingen

In Benno buitengewoon vertelt het hondje Benno op de speelplaats wilde verhalen over zijn vader: die zou astronaut zijn en in een raket naar de maan vliegen. En ook thuis verzint Benno verhaaltjes voor zijn kleine broertje: over een draak op het schoolplein, die ze weggejaagd hebben met de tuinslang. Wanneer Benno's kleren geleden hebben onder de woeste spelletjes die hij op school gespeeld heeft, verteld hij zijn mama dat het de groten waren, die zijn broodtrommeltje wilden afpakken. Wanneer zijn ouders hierop naar school willen gaan, beseft Benno dat al zijn leugens en verzinsels zullen uitkomen. Uiteindelijk ziet hij in dat jokken niet mag, maar verhaaltjes verzinnen voor zijn kleine broertje wel. Voor mij neemt het verhaaltje een wat abrupte wending en blijft de grens tussen jokken en verzinnen ook voor de lezer nog vaag. Van een echt sterk verhaal kan dan ook nauwelijks sprake zijn, de moraal overheerst.

In Benno is nooit bang heeft Benno ook een grote mond,…Lees verder
In dit vierkante prentenboek speelt hondje Benno kampioen durfal. Hij noemt zich “beresterk” en “nooit bang”. Niemand weet echter dat hij ’s nachts bang is voor monsters en spoken. Max is in Benno’s ogen een angsthaas (“schrikluis” in Vlaanderen) en wordt daarom uitgelachen. De rollen worden omgekeerd als Max Benno redt van een spin die op hem zit. Bovendien is hij zo tactvol op school niets over Benno’s angst te vertellen. Als de vader van Benno ook vertelt angsten te hebben, durft Benno dat ook te uiten. Voor iedere dubbele pagina maakte de auteur (1960) links een zwarte tekst waarvan sommige kernwoorden in een kapitale 24-puntsletter op een fond in gevarieerde kleuren is gedrukt. Rechts maakte de illustrator (1963) de kleurige illustratie, eenvoudig van vormgeving, met weinig overlappingen, in gouache en contépotlood. Vanwege de thematiek is dit boekje een charmante aanvulling voor het 'bange bibliotheekje' van 3- tot 5-jarigen en een geschikt opstapje voor (groeps-)gesprekjes over…Lees verder

Benno is nooit bang

Benno is een hondje en een braniemaker. Hij beweert dat hij van niets bang is en lacht Max, die minder durft, uit. Maar als er op een keer een spin, een hele grote, op zijn hand komt zitten is Benno heel bang. Gelukkig is er dan Max die de spin pakt en in het gras zet. Van dan af is Benno ook bang voor monsters onder zijn bed. Maar hij is nog banger dat Max zou gaan vertellen op school dat Benno-ben- nooit-bang, wel bang is voor spinnen. Hij vertelt alles over zijn angsten aan zijn vader en die stelt hem gerust: ook vaders zijn weleens bang. En Benno, die heeft Max nooit meer uitgelachen. De illustraties zijn duidelijk en tamelijk mooi. De tekst is dat ook maar hij klinkt iets te belerend. Het boekje is geschikt om 'uitlachen' te bespreken in een kleuterklas.

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657