Boek
Nederlands

Mijn kerstopa

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
+1
Mijn kerstopa
×
Mijn kerstopa Mijn kerstopa
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De opa van een jongen (ik-figuur) wordt de opvolger van de kerstman. De jongen vindt het moeilijk dat hij zijn opa nu met veel andere kinderen moet delen. Groot formaat prentenboek met kleurenillustraties in olieverf. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Mijn kerstopa
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[30] p. : ill.
ISBN
9789044809770

Besprekingen

Het groot formaat prentenboek Mijn kerstopa vertelt het verhaal van een jongen (de ik-figuur) en zijn opa. Ze zijn erg goede vrienden en vertoeven uren in elkaars gezelschap. Ze wonen in een dorp in het Hoge Noorden, dicht in de buurt van de Kerstman wiens helpers, de kerstkereltjes, ze regelmatig ontmoeten. Op een dag wordt opa door een kerstkereltje uitgenodigd in het paleis van de Kerstman. Hij vliegt er samen met de jongen in de arrenslee naartoe. Daar beantwoordt opa de vraag of hij de nieuwe Kerstman wil worden, positief. De jongen vindt dat verschrikkelijk, want: "Ben je vergeten dat je mijn opa bent? Met wie moet ik nu sneeuwpoppen maken en sleeën?" Hij is zo boos dat hij wegloopt. Na uren dwalen en ijskoud komt hij terecht in een gezin waar de drie kinderen popelen van ongeduld voor de komst van de Kerstman. Maar verzoend met de situatie is de jongen nog niet. Dat gebeurt tijdens de kerstnacht wanneer de jongen zijn 'kerstopa' opnieuw ontmoet.

De illustraties zi…Lees verder
Een jongen (ik-figuur) en zijn opa zijn altijd dikke maatjes. Daar komt een eind aan als de kerstman in de opa van de jongen zijn opvolger ziet. Uit wrok dat hij zijn opa nu met velen moet delen, loopt de jongen weg en komt na uren dwalen bij een arm gezin terecht. In spanning kijken de kinderen daar al naar de kerstman uit. Dat zet de jongen aan het denken. In extra groot formaat uitgegeven prentenboek met sfeervolle illustraties die zich steeds over twee pagina’s uitstrekken. De met veel zorg gemaakte illustraties tonen beelden van een sprookjesachtig, winters landschap met eenvoudige, houten blokhutten en taferelen binnenshuis van rond de kersttijd. De platen hebben ietwat grove vormen en de matte nachtkleuren passen goed bij de emoties van de jongen. De rode en groene kerstkleuren zorgen daarnaast voor gezellige accenten. De teksten staan in een relatief kleine letter en zijn steeds op een rustig deel van de illustratie geplaatst. De auteur is bekend van zijn prentenboeken over ho…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657