Boek
Nederlands

Super-Albert

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
Super-Albert woont in een satelliet. Hij zorgt er 's nachts voor dat alle kinderen rustig kunnen slapen. Maar wie zorgt ervoor dat Super-Albert lekker slaapt? Prentenboek met dynamische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Slapen gaan
Titel
Super-Albert
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[25] p. : ill.
ISBN
9789044810981 (hardback)

Besprekingen

Super-Albert is een superheld. Hij woont in een ruimtesatelliet en poetst de sterren, maakt jacht op enge fantasiemonsters en strooit toverzand in de ogen van slapeloze kinderen: "de missie van Super-Albert is superbelangrijk!". De kleine Albert wordt neergezet als een hippe incarnatie van het zandmannetje (naar wie overigens ook expliciet wordt verwezen als "Oom Zandman") en als een aaibare versie van Superman. Dat hij niet in alles een held is, blijkt aan het einde van Super-Albert. Want ook hij kan soms moeilijk in slaap geraken, ook hij wordt soms door enge fantasiemonsters belaagd. Gelukkig verjaagt papa de monsters en vertelt mama voor het slapengaan een verhaaltje.
Super-Albert blijkt in de grond van zijn hart dezelfde angsten te hebben als elk ander kind. Een mooi idee van Thierry Robberecht, alleen is het jammer dat dit op het einde van het boek nogmaals onnodig wordt geëxpliciteerd: "Op aarde worden alle kinderen wakker. Zo meteen is het voor hen weer tijd om naar …Lees verder
Super-Albert woont in een ruimtesatelliet die om de aarde draait. Elke nacht poetst hij de sterren op, neemt de enge fantasiemonsters van kinderen gevangen en strooit toverzand als een kind dan nog niet kan slapen. Tot slot laat hij superdromen los op alle kinderen ter wereld. Dan heeft hij zijn missie volbracht en begint hij aan zijn eigen (school)dag. Grappig, maar eenvoudig fantasieverhaal over een superheld die net als elk ander kind af en toe gerustgesteld en getroost wil worden. De aflopende dynamische illustraties, waarin de kleur blauw overheerst, beslaan vaak dubbele pagina's en voegen veel toe aan de tekst. Zo is de superknuffel uit de tekst een robothondje op de tekeningen en zie je daarop ook hoe dingen als tandenpoetsen en de gezinsmaaltijd in een satelliet plaatshebben. Voorlezen aan en bekijken met kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Super-Albert

Super-Albert is een superheld die in een ruimtesatelliet woont. Het is zijn taak de sterren te poetsen, kinderen te helpen om de slaap te vatten en hen mooie dromen te bezorgen. Maar hij moet ook naar school en als het licht wordt, gaat hij naar bed. Dan wil hij graag een liedje of een verhaaltje horen en is hij wel eens een beetje bang in het donker ...
De paginagrote tekeningen zijn ingekleurd in felle, vrolijke en heldere tinten. De tekeningen sluiten goed aan bij het verhaal en spreken, en dit is proefondervindelijk bewezen, tot de verbeelding. De ruimtesateliet lijkt namelijk op een taart, de planeten op chocoladekoekjes. De bus waar Albert de sterren mee poetst, is dezelfde bus waar mama haar ramen mee poetst en de monsters lijken soms op aliens. Alberts leven spreekt fel tot de verbeelding, maar hij lijkt toch ook op een gewoon kind. Daarom precies is de kans op identificatie zo groot.
Super-Albert is een vertederend prentenboek dat bij kinderen een schot in de roos…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657