Boek
Nederlands

Rare apen

Tony Ross (illustrator), Jeanne Willis (auteur)
+1
Rare apen
×
Rare apen Rare apen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Rare aap wordt zo vaak door zijn soortgenoten uitgelachen dat hij vertrekt en langzaam aan in een mens verandert. Prentenboek met humoristische tekeningen in kleur over de evolutieleer. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Rare apen
Illustrator
Tony Ross
Auteur
Jeanne Willis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Manky monkey
Uitgever
Amsterdam: Sjaloom, © 2002
[28] p. : ill.
ISBN
9789062494125 (hardback)

Besprekingen

Rare aap voelt zich niet echt thuis tussen de andere apen. Ze lachen hem zo vaak uit dat hij wegloopt. Hij gaat in een huis wonen, scheert zich van top tot teen en gaat zich steeds meer als mens gedragen. Tenslotte sticht hij een eigen familie, alsof hij nooit een aap is geweest, en zijn kinderen krijgen ook weer kinderen. Prentenboek waarin op een originele manier de evolutietheorie in beeld is gebracht. De tekst is op rijm (aabb); soms loopt het wat stroef, wellicht door de vertaling. De versjes van twee of vier regels staan in de platen afgedrukt. Deze zijn paginagroot, speels en vol grappige details. Vooral de dieren zijn goed getroffen. De techniek is viltstift met waterverf in vrolijke kleuren. De vraag is wat oudere kleuters in dit boek zal aanspreken. Het onderwerp is ver buiten hun belevingswereld, de humor gaat aan hen voorbij en het woordgebruik is moeilijk. Het verhaal eindigt met: "Die kregen ook weer kinderen ... En de liefste ... ben jij!", herkenbaar voor kleuters, kin…Lees verder

Over Tony Ross

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Edwardx

Anthony 'Tony' Lee Ross (Londen, 10 augustus 1938) is een Brits illustrator en schrijver van kinderboeken. Hij illustreerde onder meer werk van David Walliams. Hij illustreerde ook een heruitgave van De tovervinger van Roald Dahl.

Een deel van zijn werk werd vertaald naar het Nederlands door Paul Biegel wat in 1984 Ik kom je opeten! opleverde voor I'm coming to get you, in 1985 De verschrikkelijke vrijdag voor Terrible Tuesday en in 1986 Susan en de kwelgeest voor Jenna and the Troublemaker.

Erkenning

Ross was in Nederland driemaal de laureaat van een Zilveren Penseel, in 1981 voor Joris en de bonenstaak, in 1987 voor Susan en de kwelgeest van Hiawyn Oram en in 1995 voor Zij is altijd de eerste! van Hiawyn Oram. In 1985 won hij in Nederland de Zilveren Griffel voor Towser en Sadie's verjaardag, een prijs die hij twee jaar later in 1987 nog eens be…Lees verder op Wikipedia