Boek
Nederlands

Ik en mijzelf

Toon Tellegen (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Ik en mijzelf
×
Ik en mijzelf Ik en mijzelf
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Samenwerkingsproject tussen Ingrid Godon met illustraties en Toon Tellegen met verzen, waarin het centrale thema de werking tussen de binnen- en de buitenwereld is, de identiteit.
Onderwerp
Identiteit
Titel
Ik en mijzelf
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2019
90 p. : ill.
ISBN
9789401462730 (hardback)

Besprekingen

Illustratrice Ingrid Godon en dichter Toon Tellegen werken regelmatig samen aan boekprojecten. In deze uitgave staan de afbeeldingen, bijna allemaal portretten, links en de teksten rechts. Hoewel er genoeg onderscheid tussen beide genres blijft om ze apart te kunnen beoordelen, is er veel overeenkomst qua stijl. Beiden gaan op de eerste plaats uit van een bedrieglijke eenvoud. Bij Godon uit die zich in monochrome, dromerige suggestie. Veel van haar personages hebben geheel of deels geloken ogen en vervormde maar figuratief blijvende trekken. Tellegen schrijft korte prozaïsche verzen die in één keer begrepen kunnen worden, maar toch tot reflectie nopen, zodat ook ervaren poëzielezers aan hun trekken komen. Een treffend voorbeeld is: ‘Ik ben ik,’ / ‘Ik ook’ / ‘Maar ik ben mijzelf en jij niet’. Kinderen zullen met gemak getroffen worden door dergelijke notities. Tellegens bijdragen bevatten echter tevens woorden die niet op deze doelgroep zijn gericht, zoals ‘hulpbehoevend’, ‘onverantwoo…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties