Boek
Nederlands

... m n o p q ...

Toon Tellegen (auteur), Jan Jutte (illustrator)
Gedichten en tekeningen rond de letters van het alfabet.
Extra onderwerp
Gedichten, Romans, poëzie
Titel
... m n o p q ... / Toon Tellegen ; met tek. van Jan Jutte
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
55 p. : ill.
ISBN
90-214-8474-9

Besprekingen

Het was waarschijnlijk onvermijdelijk dat Toon Tellegen, een schrijver die graag varieert rond een bepaald thema, zijn opdracht voor Antwerpen Wereldboekenstad 2004 om teksten te schrijven rond de letter C zou uitbreiden naar het hele alfabet. In de meeste van de gedichten uit ...m n o p q... treft hij een letter toevallig aan ("ik zag een v") of wordt er hem een opgedrongen ("iemand duwde een d in mijn handen"), en begint hij te associëren. Woorden die spontaan opkomen en in een duidelijke richting gaan ("de p van potsierlijk", "de s van schande"), of net verschillende richtingen ("de l van liefde en laatdunkendheid"), die Tellegen verder ontwikkelt of countert in het gedicht. Het zijn vaak voor de hand liggende associaties en gedachten. "

[M]ijn n, mijn ongehoorde, ongekende", en Tellegen dicht verder over (on)begrijpelijkheid. De q van quasi, waarop de dichter zich voorneemt nu eens echt te gaan leven). De v van vrede: "ik geloof je niet" zegt de sombere dichter, "en …Lees verder
De gedichten in deze bundel zijn een ode aan de letters die het gereedschap van de dichter vormen waarmee hij in zijn leven een vaak weerbarstige, maar altijd innige relatie onderhoudt. Aan het eind van de bundel gekomen is de dichter moe. Hij slaapt en snurkt een Z. Maar omdat iemand (de geliefde?, de muze?) hem zoent krijgt hij nieuwe energie om weer met de A te beginnen. Soms blijven de verzen moeilijk te interpreteren, duister en hermetisch in hun betekenis, zoals de B die ‘kil, dik en onverschillig’ is. De 26 fraaie, strak gestileerde, sober maar geraffineerd gekleurde, geabstraheerde en intrigerende illustraties van Jutte zijn in perfecte harmonie met de teksten van Tellegen. Steeds is er een letter van het alfabet verwerkt, op zodanige wijze dat daaraan een nieuwe betekenis wordt toegevoegd die we in het bijbehorende gedicht soms zelfs niet eens aantreffen. Dat vraagt nauwkeurige beschouwing van de lezer. Een schitterende coproductie door twee coryfeeën uit de wereld van de jeu…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek