Boek
Nederlands

Blijven ze nog lang?

Ute Krause (auteur)

Blijven ze nog lang?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Na een heleboel geruzie vertrekt papa roverhoofdman om elders te gaan wonen. Van die dag af wonen de roverskinderen de ene week bij papa en de andere week bij mama. Dan wordt papa verliefd op een prinses met 7 prinsessenkinderen. De roverskinderen doen er alles aan opdat ze weer zouden vertrekken.
Titel
Blijven ze nog lang?
Auteur
Ute Krause
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wann gehen die wieder?
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044816365 (hardback)

Besprekingen

Dat echtscheidingen ook op kinderen een enorme impact hebben, is onweerlegbaar. Dat prentenboeken een invloed kunnen hebben op de socio-emotionele ontwikkeling, en dus het welbevinden, van jonge kinderen staat ook vast. Een prentenboek als Blijven ze nog lang?, over een nieuw samengesteld gezin, lijkt dus een duidelijke behoefte in te vullen.
In het boek doet de ik-figuur, een roversjongen, zijn verhaal. Hoe steeds meer ruzies tussen mama en papa leidden tot een scheiding, hoe er een vrouw en kinderen bij hem introkken, wat de voordelen — dubbele verjaardagen, dubbele feesten! — en nadelen — dubbele regels, dubbel verdriet — van de scheiding waren en hoe ze probeerden alles weer te herleiden tot hoe het vroeger was. Aanvankelijk lijkt het plannetje om de nieuwe vrouw en kinderen te verjagen prima gelukt, maar op het grote verdriet van hun vader daarover hadden de kinderen niet gerekend. Ze zoeken de prinsessen opnieuw op en slagen er uiteindelijk in een evenwicht te vinden…Lees verder
Prentenboek over een hedendaags thema dat een groot aantal kinderen bekend zal voorkomen: het samengestelde gezin. Zeven roverkinderen wonen afwisselend bij hun rovervader of -moeder. Dan krijgt vader een nieuwe vriendin, een prinses met zes kinderen. De roverkinderen vinden hen erg saai, maar wel leuk om te pesten. Ze pesten de andere kinderen zelfs zo erg dat ze weglopen, met moeder er achteraan. Vader is ontroostbaar en zijn kinderen besluiten de prinsessenkinderen te gaan zoeken. Humoristisch verhaal over een zwaar thema dat genoeg aanleiding geeft om over te praten. Prentenboek in oblong formaat, geïllustreerd met grappige, met waterverf ingekleurde paginagrote tekeningen waarop veel te zien valt. Vanaf ca. 5 jaar.

Blijven ze nog lang?

Het jongetje dat het verhaal vertelt, behoort tot een roversfamilie. Wanneer de kinderen 's avonds op pad gaan is dat niet om te gaan stelen maar zijn ze op weg van de ene ouder naar de andere. Wanneer ze bij papa aankomen worden ze uitgebreid geknuffeld, want papa en mama leven gescheiden. Het co-ouderschap maakt hen nog redelijk gelukkig. Ze voelen zich goed bij papa en ook bij mama. Alles verandert wanneer papa verliefd wordt op een prinses met een heleboel kinderen. De roverskinderen willen hun papa niet delen met de prinsessenkinderen en werken de prinsessenkinderen zo veel mogelijk op de zenuwen, met als doel ze buiten te werken. Wanneer hen dat lukt merken ze dat hun leven wel heel saai geworden is. Maar ook hun papa is er verdrietig om en ze voelen zich toch wel schuldig. Om het goed te maken halen ze de prinses met haar kinderen terug. Ondertussen heeft hun mama ook een nieuwe vriend, nl. een draak met drakenkinderen. Nu wordt het pas echt hilarisch!!!!!
Prentenboek in …Lees verder