Boek
Nederlands

Madame Sarah

An Van 't Oosten (auteur)
+1
Madame Sarah
×
Madame Sarah Madame Sarah
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na de dood van haar vader gaat Sarah bij haar lievelingsoom en grootvader wonen. Sarah probeert uit te vinden waarom de twee mannen al jaren ruzie hebben en niet met elkaar praten. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Madame Sarah
Auteur
An Van 't Oosten
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
124 p.
ISBN
90-5908-025-4

Besprekingen

Sarah...Ik ben zo blij met je.Bij sommige boeken die je als recensent te lezen krijgt, keer je na de laatste bladzijde onmiddellijk terug naar het witte schutblad vooraan om er je naam in te schrijven. Zo' n boek krijgt een plaatsje in je persoonlijke bibliotheek. Zo' n boek is Madame Sarah, het mooie, gevoelige en sprankelende debuut van de Nederlandse An van 't Oosten.

Het verhaal beweegt zich tussen twee dieptepunten in het leven van Sarah. In de eerste hoofdstukken neemt ze afscheid van haar gestorven vader Paul, in het laatste hoofdstuk, een jaar later, zit ze naast de kist van haar gestorven lievelingsoom Thomas. Daartussen leeft ze in het oude grachtenhuis bij haar norse grootvader en de vrolijke, attente Thomas. De evolutie van het verhaal tussen de openingszin en laatste regel is opmerkelijk en toont niet alleen een auteur met een groot inlevingsvermogen, maar vooral een auteur die haar vak beheerst. An van 't Oost start het verhaal van op afstand, vanu…Lees verder
Sarah is na de dood van haar vader een wees, maar wordt opgevangen en verzorgd door haar lievelingsoom Thomas en haar opa. Sarah, een zeer levendig en doortastend persoontje, heeft met haar oom dikke pret. Met haar opa is echter iets aan de hand. Hij praat alleen via briefjes met z'n zoon en Sarah noemt hij alleen maar 'madame'. De sfeer is om te snijden en het waarom blijft lang geheim. Sarah komt erachter dat Thomas homoseksueel is, hetgeen zijn vader niet kan verkroppen. Als na de zoveelste ruzie Thomas op de motor weggaat, verongelukt hij dodelijk. Deze ramp brengt Sarah en opa bij elkaar en opa ziet zijn kleinzielige gedrag in. Helaas te laat. Een ontroerend verhaal, vol humor en fantasie. Sarah ziet kans met haar spontane en open karakter de grootste chagrijnen te ontdooien. Op een subtiele en inlevende manier wordt het probleem behandeld. Ondanks alles blijft er na lezing een blij en vrolijk gevoel over. Vanaf ca. 11 jaar.