Boek
Nederlands

Het eiland

Victoria Hislop (auteur)
+1
Het eiland
×
Het eiland Het eiland
In de reeks:
Een jonge Britse archeologe krijgt op Kreta het verhaal te horen van drie generaties van haar familie, die met verschillende tegenslagen te maken kregen, waaronder lepra.
Onderwerp
Kreta, Lepra, Ziekten
Titel
Het eiland
Auteur
Victoria Hislop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The island
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2007
366 p.
ISBN
9789022547519

Besprekingen

Sofia woont al jaren in Engeland, maar is opgegroeid in Plaka, een dorpje op Kreta. Ze heeft haar kinderen nooit veel over haar jeugd willen vertellen. Wanneer dochter Alexis naar Plaka reist, ontmoet ze een oude dorpsgenote van haar moeder die haar over hun familiegeschiedenis vertelt. Die blijkt nauw verbonden met Spinalonga, een eilandje vlakbij Kreta, waar vroeger een leprakolonie gevestigd was. Alexis ontdekt dat haar familie niet enkel meermaals met deze gevreesde ziekte af te rekenen kreeg, maar dat ook oorlog en overspel hun sporen onuitwisbaar op de verschillende generaties hebben nagelaten.

Het eiland heeft de nodige ingrediënten voor een aangrijpend verhaal, maar toch komt dat niet helemaal tot zijn recht. Hislop slaagt er niet in de personages tot leven te laten komen. Hun doen en laten, hun gedachten en gevoelens komen gewoon niet geloofwaardig over. Hislop maakt gebruik van een alwetende verteller die bij de verschillende personages kan binnenkijken, maar…Lees verder
Alexis (26) gaat met haar vriend Ed op vakantie naar Kreta. Haar moeder geeft haar een brief mee voor een oude vriendin. Deze Fotini onthult de levensgeschiedenis van Alexis' moeder en de familie Petrakis. Deze fascinerende terugblik, die bijna de hele familieroman beslaat, loopt van 1939 tot heden. Vanaf grootmoeder Eleni speelt de historie zich deels af op het leprozeneiland Spinalonga, voor de oostkust van Kreta ('Plek van de Levende Doden'). De auteur, die zich terdege heeft verdiept in de ziektegeschiedenis van melaatsheid, schetst met veel couleur locale het leven op het eiland en in de Kretenzer gemeenschap. Van dit meeslepende debuut zijn sinds 2005 in Engeland meer dan 650.000 exemplaren verkocht! Het boek wordt vergeleken met 'Kapitein Corelli's mandoline' en vraagt om verfilming. De schrijfster is journaliste en is bezig met haar tweede roman. Achter in het boek is een toelichting op lepra opgenomen. Aantrekkelijk omslag. Volle bladspiegel, vrij kleine druk.