Boek
Nederlands

Twee keer raak

Vivian Den Hollander (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Bas wint met de Effies de beker. Die beker komt goed van pas. AVI-E3. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI 2, AVI E3
Titel
Twee keer raak / Vivian den Hollander ; met ill. van Saskia Halfmouw
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2003
32 p. : ill.
ISBN
90-269-9758-2

Besprekingen

De Effies zijn een voetbalclub van R.V.C. Zes jongens (Jordi, Frank, Koen, Milan, Rik en Bas) spelen mee en worden geleid door Kees.

Het eerste verhaaltje gaat als volgt. Frank kreeg nieuwe voetbalschoenen. Maar tijdens een wedstrijd speelden de schoenen hem parten: een grote blaar op zijn teen als resultaat. Aan de zijlijn kijkt Kim, een meisje toe. Kees vraagt of zij de plaats van Frank wil innemen en ja hoor... De Effies winnen hun match dankzij Kim! Een meisje is de kanjer en mag voortaan meespelen. Iedereen krijgt een ijsje als beloning!

Ook in het tweede verhaaltje spelen de Effies een voetbalwedstrijd. Bas wordt onderuit gehaald en mag een vrije trap nemen. Het wordt 4-3 en de Effies winnen een beker. Daarna is er een weekje vrij en Bas koopt voor zijn moeders verjaardag een vaas. Helaas breekt die vaas bij het voetballen. Bas is verdrietig maar papa troost hem: de beker zal als vaas voor een mooie bloementuil dienen. Nog even beker, bloemen én Bas op de foto en k…Lees verder
Bas speelt met zijn voetbalclub de Effies een belangrijke wedstrijd. Door een goed schot van Bas winnen de Effies de beker. Iedereen is heel blij. Na de voetbalwedstrijd heeft Bas eindelijk tijd om voor mama een cadeautje te kopen. Hij vindt een mooie vaas. Dan komt hij Kim tegen. Zij speelt ook bij de Effies. Samen gaan ze even balletje trappen. Bas geeft een harde schop, maar dan…! De vaas is stuk. Bas is heel verdrietig, want nu heeft hij geen cadeau voor zijn moeder. Verhaaltje met één- en tweelettergrepige woorden waarvan een enkele zin langer is dan een regel, AVI-E3. Het gebruik van leestekens blijft beperkt tot vraagtekens, aanhalingstekens en hoofdletters. De uitgave wordt opgefleurd met vrolijke tekeningen in kleur. Eerste leesboekje dat met name voor voetbalfans (zowel jongens als meisjes!) leuk is om te lezen. Het boekje maakt deel uit van de serie 'De Effies'*. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Suggesties