Boek
Nederlands

Een half leven

V.S. Naipaul (auteur)
Titel
Een half leven
Auteur
V.S. Naipaul
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Half a life
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
215 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door : Een kiem van betovering
ISBN
90-450-0686-3

Besprekingen


De Nobelprijswinnaar voor Literatuur 2001 V.S. Naipaul mag dan afstand nemen van zijn Caribische roots, hij dankt er de uiteindelijke ontdekking van zijn schrijverschap aan. Zijn eerste werken zijn lichter van toon en hebben zijn geboorte-eiland Trinidad tot onderwerp. Zowel de Cariben als het oorspronkelijke moederland Indië ontgoochelen de verwesterde, totaal ontwortelde Naipaul. Begin jaren '60 verandert hij radicaal van koers: het onderwerp verschuift tijdelijk naar zijn Britse omgeving en de toon van zijn werk wordt strenger en filosofischer. De mimitators toont echter hoe moeilijk de thuisloze Naipaul het heeft met zijn morele taak als postkoloniaal schrijver. Het moment was aangebroken om uit het keurslijf van de fictie te ontsnappen. Op basis van bestaande genres ontwikkelt hij gaandeweg een eigen stijl waarin hij de grenzen tussen fictie en non-fictie laat vervagen. Die vernieuwing bezorgde hem in 1971 de Booker Prize voor Een staat van vrijheid, maar pas m…Lees verder
Met zijn bekende wrange ironie zet de Indiaas-Britse schrijver Naipaul (1932), die in oktober 2001 de Nobelprijs voor literatuur ontving, in deze -na 6 jaar zwijgen- onverwachte roman de dilemma's neer van de late en postkoloniale maatschappij. Naipaul, gesel van sentimentaliteit, irrationalisme en gemakzuchtige links-liberale vooroordelen (en dus vaak op een norse manier politiek incorrect) toont hier toch een ongewoon mededogen met zijn ontwortelde personages en hun onwaarachtige, halve levens. Willie Chandran belandt als Indiase student in de Londense bohème en ontdekt de seks en een makkelijke manier om geld te verdienen met verhalen, mystificaties van zijn eigen afkomst. Als een lezeres, een Portugese plantersdochter, zijn eerste en enige boek prijst, trouwt hij met haar en komt terecht in haar West-Afrikaanse laat-koloniale wereldje. Als 41-jarige, op de helft van zijn leven, neemt hij afscheid van haar met de woorden: ik ben het zat om jouw leven te leiden. Zonder een herhaling…Lees verder

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

Lees verder op Wikipedia