Boek
Nederlands

Partizanenkorps 037

Ward Adriaens (auteur)
+1
Partizanenkorps 037
×
Partizanenkorps 037 Partizanenkorps 037

Partizanenkorps 037

In dit boek wordt de voorgeschiedenis van het bloedstollende kampverhaal van Rene Lambrechts, Wij Muselmänner minutieus wedersamengesteld. Alle bij die voorgeschiedenis betrokken namen, organisaties en gebeurtenissen komen daarbij in extenso aan bod. Het verzet tegen het nazisme is waarschijnlijk het grootste en zeker het duurst betaalde burgerinitiatief uit onze vaderlandse geschiedenis. Ook in h
Titel
Partizanenkorps 037
Auteur
Ward Adriaens
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2005
147 p. : ill.
ISBN
90-6445-377-2

Besprekingen

Dit is een enigszins bewerkte heruitgave van de reeds in 1984 in eigen beheer uitgegeven voorgeschiedenis van het bloedstollende kampverhaal van René Lambrechts, Wij Muselmänner, dat dit jaar ook opnieuw werd uitgegeven (zie hiernaast). Auteur Ward Adriaens, historicus en conservator van het Joods Museum van Deportatie en Verzet te Mechelen, heeft met Partizanenkorps 037 een historisch relaas geschreven over de Heistse partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De belangrijkste actie van het partizanenkorps, kortweg PA, was de overval op een Duits dynamiettransport te Averbode op 22 oktober 1943. Na drie eerder mislukte pogingen maakten ze zich meester van 3.300 kg dynamiet. De actie had rampzalige gevolgen. De meeste leden van het PA werden aangehouden, zeer velen verdwenen naar Duitse concentratiekampen. Acht leden werden in de kazerne van Maria Ter Heide (Brasschaat) gefusilleerd.

Adriaens plaatst het verhaal in de periode vanaf 1941, toen het eerste ver…Lees verder