Boek
Nederlands

Prins van de hel

Wendy Stroobant (auteur)
+1
Prins van de hel
×
Prins van de hel Prins van de hel

Prins van de hel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 17-jarige Rose is opgevoed om te schitteren aan het hof van Lodewijk XIV. Om haar te beschermen brengt haar vader haar naar een klooster. Daar leert ze de andere kant van het leven kennen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Prins van de hel
Auteur
Wendy Stroobant
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
181 p.
ISBN
9789059082618

Besprekingen

In 2006 situeerde Wendy Stroobant haar debuut OrfeoHet beest (De Leeswelp 2007, p. 349) speelde zich dan weer af tegen de achtergrond van de Franse Revolutie. In Prins van de hel verdiept ze zich in de intriges en romances in de entourage van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Om te ontsnappen aan de vijanden van haar vader, moet Rose-Angelique de Villefranche haar weelderige leventje in Versailles vaarwel zeggen en onderduiken in een armetierig en streng klooster. Ze is ervan overtuigd dat het maar tijdelijk is, en dat haar minnaar haar in ieder geval zal komen zoeken. Dat valt echter tegen. Bovendien torst ze een groot geheim: ze is zwanger van de duivel. In het lijkenhuis, haar verplichte werkplaats, sluit ze van lieverlede vriendschap met de novice Elodie. Elodie brengt haar in contact met 'de Arabier', die haar wil helpen. Dankzij haar vrienden belandt ze opnieuw in Versailles, waar ze in een…Lees verder
Parijs, 1682. De 17-jarige Rose-Angélique de Villefranche, opgevoed om te schitteren aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles, wordt door haar vader onverwacht overgeplaatst naar een klooster, waar heel andere dingen van haar verwacht worden dan elegant dansen. Daar leert ze de andere kant van het leven kennen: de armoede, de honger, het lijkenhuis, maar ook de engelen en de duivel Lucifer, de prins van de hel. Maar wat een verhaal over zwarte magie lijkt te worden, ontvouwt zich als een spannend historisch avonturenverhaal, waarin de magiërs niet anders dan manipulatoren en machtzoekers zijn. Met dit verhaal over een eigenzinnig meisje dat steeds weer ongeschonden uit de verschrikkingen tevoorschijn komt, heeft de schrijfster een goed beeld van het leven aan het Franse hof gegeven: de corruptie, de huichelarij, de absolute macht van Lodewijk. Jammer genoeg heeft ze soms moeite om de 17e eeuw passend te beschrijven: in die tijd waren er geen bouwvakkers, maar timmerlieden en schrijn…Lees verder

Prins van de Hel

Frankrijk, 1682. Rose-Angelique de Villefranche verblijft aan het nieuwe hof van Versailles. De ster van Madame de Montespan is tanende. De vader van Rose hoopt dat zijn dochter de favoriete wordt van Lodewijk XIV. Omdat hij op een dag wordt bedreigd, brengt hij zijn dochter onder in een streng klooster. Pas maanden later kan zij ontsnappen. Intussen is haar vader overleden (vergiftigd) en is het familiebezit verloren. Ook de vroegere minnaar van het meisje sterft. Met de hulp van een ex-non en een zogenaamde Arabier wordt de prins van de hel uiteindelijk ontmaskerd. De schrijfster is goed op de hoogte van het leven in het kasteel van Versailles. Ze kruidt haar verhaal over een misdadige markies met duivelse rituelen en zwarte missen. Deze historische thriller klinkt soms hilarisch, soms onwaarschijnlijk.


Over Wendy Stroobant

Wendy Stroobant (Brussel, 26 april 1961) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

Als kind was Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Stroobant leerkracht op een lagere school.

Werk

Stroobant schrijft historische verhalen voor jongeren vanaf een jaar of 12. Ze debuteerde in 2006 met Orfeo, over een Italiaanse castraatzanger uit de 18de eeuw. Haar verhalen spelen zich onder meer af ten tijde van de Franse Revolutie (Het beest), aan het hof van Lodewijk XIV (Prins van de hel) of in de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden (Duivelsstijd).

Ze plaatst telkens bijzondere mensen tegen de achtergron…Lees verder op Wikipedia