Boek
Nederlands

Wie is er bang om een beroep te kiezen?

Wim Daniëls (auteur)
+1
Wie is er bang om een beroep te kiezen?
×
Wie is er bang om een beroep te kiezen? Wie is er bang om een beroep te kiezen?

Wie is er bang om een beroep te kiezen?

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Op alfabetische volgorde worden allerlei beroepen beschreven, waarbij wordt vermeld welke opleiding je daarvoor moet volgen. Met stripachtige tekeningen in zwart-wit. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Beroepen
Titel
Wie is er bang om een beroep te kiezen?
Auteur
Wim Daniëls
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2006
128 p. : ill.
ISBN
90-261-3155-0

Besprekingen

Wim Daniëls, auteur van boeken rond taal en spelling, richtte zich eerder reeds tot kinderen en jongeren met o.a. Wie is er bang van de cito-toets? en Wie is er bang om te zoenen? Nu is er ook Wie is er bang om een beroep te kiezen?, een laagdrempelig boek, erg vlot geschreven, dat jongeren vooral wil motiveren: "Je kunt alles worden wat je wilt", luidt niet voor niets de eerste zin van de inleiding. De eerste hoofdstukjes willen je laten ontdekken wat je het allerliefst wil, met o.m. beroepen- en interessetests. Daarna komt een lange alfabetische opsomming van beroepen, met een halve tot een hele pagina uitleg over studievereisten en werkinhoud.

Geen enkel beroep wordt hoger gewaardeerd dan een ander, ze worden in alfabetische volgorde gepresenteerd. Ook minder evidente beroepen, bv. antiquair, komen aan bod. Sommige beroepsnamen klinken gek: waarom "agrariër" en niet gewoon landbouwer of boer, wat jongeren toch veel bekender in de oren klinkt? De opsommin…Lees verder
Elke scholier komt op een moment voor de keuze te staan welk beroep hij wil gaan uitoefenen. Maar bijna niemand kent alle beroepen die er zijn. Dit eenvoudig uitgevoerde boekje wil helpen een keuze te maken door op alfabetische volgorde omschrijvingen te geven van veel uiteenlopende beroepen: van diskjockey tot econoom, van kunsthistoricus tot tandarts en van taalwetenschapper tot calculator. Steeds wordt een korte omschrijving van het beroep gegeven met daarna de (opleidings)weg daarnaartoe. Het boekje start met een summiere beschrijving (slechts 12 blz.) van de verschillende richtingen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar en hoger beroepsonderwijs, aangevuld met een interessetest* die de lezer zelf kan maken. De auteur richt zich op een doelgroep van 14+. Helaas is de tekst, die luchtig geschreven is en soms (door de wijze van aanspreken) humoristisch bedoeld is, vaak te kinderachtig. Ook de stripachtige tekeningen zijn te simpel voor deze doelgroep die daarom al in het bas…Lees verder

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Verder presenteert hij sinds 2021 enkele tv-programma's.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. …Lees verder op Wikipedia