Boek
Nederlands

Soldatenrock

Wladimir Kaminer (auteur)
Autobiografisch getint verslag van het leven van een rebelse jongeman aan de vooravond van de instorting van de Sovjet-Unie.
Titel
Soldatenrock
Auteur
Wladimir Kaminer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Militarmusik
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2002
174 p.
ISBN
90-5466-552-1

Besprekingen

Wladimir Kaminer is een Rus (geb. 1967) die in het Moskouse Theaterinstituut dramaturgie studeerde en geluidsman was bij de radio en het theater. In 1990 kwam hij met zijn vrouw en kinderen naar Berlijn, burgerde er zich in een oogwenk in. In zoverre dat hij nu reeds, na twee verhalenbundels, met Soldatenrock zijn eerste roman klaarheeft. Allemaal in het Duits geschreven. Hij is ook een veelgelezen columnist en de organisator in een Berlijns café van de ondertussen beroemd geworden 'Russendisko'. Zijn roman is het hilarische verslag van 23 jaar jeugd in de toenmalige Sovjet-Unie, waar Kaminer geboren wordt als de unie net de 50e verjaardag van de revolutie viert. Al van in zijn prilste jeugd onderscheidt hij zich door zijn passie om verhalen te vertellen, zeg maar een eind weg te kletsen à la Svejk met een aanleg voor het absurde, die in de leefomstandigheden in de Sovjet-Unie of Absurdistan een gedegen voedingsbodem vindt. Van school getrapt (omdat hij bij een voordrachtwedstr…Lees verder
Vladimir Kaminer (1967), afkomstig uit een joods milieu, was een van de vele Russen die na de val van de muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie zijn land verliet. Sinds 1990 woont hij in Berlijn. In "Soldatenrock" geeft de auteur een beeld van zijn jeugd in de Sovjet-Unie gedurende de tweede helft van de jaren tachtig, toen de perestrojka geleidelijk zijn beslag kreeg. Hij wil niet studeren, noch een baan zoeken en verdient zijn brood als klusjesman bij een toneelgezelschap. Ook moet hij in dienst en wordt in de buurt van Moskou ingedeeld bij een volstrekt nutteloze verdedigingseenheid. Het boek is vlot geschreven en niet onaardig, maar nogal eens gewild grappig. Echt hilarische scènes of bijtende spot zal men er niet in vinden. Kaminer haalt het bij lange na niet bij echt komische schrijvers als Vojnovitsj en Dovlatov. Gebonden; normale druk. Eerder verscheen 'Russendisco'*.